Is homofoob geweld in Vlaamse fictie een goede zaak?

Is homofoob geweld in Vlaamse fictie een goede zaak? Het Laatste Nieuws vroeg het aan çavaria.

Zowel in ‘Familie‘ op VTM als in ‘Over water‘ op Eén zijn er homoseksuele personages. In beide gevallen krijgen ze te maken met homofobie. Het fragment van ‘Familie’ werd veel gedeeld op Facebook, maar niet alle kijkers vinden het opportuun om homofoob geweld op televisie te tonen. 

Ook personage Arno, gespeeld door Jef Hellemans, wordt als homo gepest op school in ‘Over water’. 

Jeroen Borghs van çavaria vindt het belangrijk dat homofobie aan bod komt op televisie. “Anderzijds merken we ook dat holebi’s hierdoor denken dat het fenomeen vaker voorkomt, en hun gedrag in publieke ruimten aanpassen. Ze voelen zich onzekerder en onveiliger en durven niet meer hand in hand te lopen.”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. 

Meldingen

Borghs wil niet gezegd hebben dat de maatschappij homofober is geworden. Enkel meldingen worden gemeten en er is een hoog dark number, een onbekend aantal incidenten. De LGBT-koepel roept daarom holebi’s en transgenders op holebifobie en transfobie aan te geven.

Een (homofobe) mening hebben is niet strafaar, maar aanzetten tot haat wel. En iemand belagen ook. Dat ene incident kan dus ook geen alleenstaand geval zijn. 

Uit de kast

De acceptatie van homoseksualiteit gaat erop vooruit, maar op individueel niveau is coming-out niet per se een evidentie geworden. “Ook al staat onze maatschappij nu positiever tegenover holebi’s, het hetero-zijn is toch nog steeds de norm. Een jongere die uit de kast komt, moet nog altijd aanvaarden dat hij of zij anders is. Uit onze scholenenquête blijkt ook dat holebi-­jongeren zich vaak onveilig voelen op school.”

Borgs stelt wel vast dat er meer tegen homofobie wordt ingegaan. 

Beeld: Mohamed Hasan, Pixabay
Bron: Het Laatste Nieuws

%d bloggers liken dit: