Ex-aartsbisschop André-Joseph Léonard linkt kindermisbruik aan homoseksualiteit

Arc-en-Ciel Wallonie veroordeelt de uitspraken van André-Joseph Léonard (78). Hij verklaarde in de kranten van Sudpresse in het kader van de kardinalentop in het Vaticaan over pedofilie dat de Rooms-Katholieke Kerk misschien best geen homo’s tot priester wijdt.

“Men moet voorzichtig zijn bij het rekruteren van priesters. Men moet nadenken over homoseksualiteit […] Bij de rekrutering moet men kijken of ze een coherente seksualiteit hebben beleefd. Als de homoseksuele oriëntatie lang aanwezig is en diep verankerd is, moet men misschien niet wijden”, verklaarde aartsbisschop-emeritus Léonard.

Wie is Léonard? 

Als André-Mutien Léonard was hij bisschop van Namen tussen 1991 en 2010. Dan was hij als André-Joseph Léonard de aartsbisschop van Mechelen-Brussel tot 2015. In die hoedanigheid was hij primaat en metropoliet van België. Léonard is nooit kardinaal gemaakt. Kardinaal is een titel, geen ambt. 

Léonard en homoseksualiteit

Léonard is streng in de leer. In 2007 noemde hij homoseksualiteit “abnormaal”. In 2010 noemde hij aids “immanente rechtvaardigheid”. 

Het werd een obsessie. De geestelijke kreeg keer op keer vragen over homoseksualiteit. Elke uitspraak werd uitvergroot. Nu linkt hij homoseksualiteit aan kindermisbruik. 

Arc-en-Ciel Wallonie

De Waalse koepel van LGBT-organisaties veroordeelt de recentste uitspraken van de aartsbisschop-emeritus. “We strijden tegen stereotypen en vooroordelen. Zulke uitspraken versterken een haatdiscours waarbij holebi’s en transgenders wederom als ziek worden voorgesteld.”

Arc-en-Ciel roept de Belgische Bisschoppenconferentie op om afstand te nemen van deze uitspraken. 

Beeld: UpperHutt NZ, Unsplash

%d bloggers liken dit: