Out premier Xavier Bettel confronteert Arabische collega’s over homofobie: “In veel van uw landen zou ik de doodstraf kunnen krijgen”

De openlijk homoseksuele Xavier Bettel (DP) heeft tijdens de Europees-Arabische top in Egypte de Arabische leiders geconfronteerd met de homofobie in hun landen. “In veel van uw landen zou ik de doodstraf kunnen krijgen”, zei de eerste minister van het Groothertogdom Luxemburg.

ZDF-correspondent Stefan Leifert tweette over het voorval. Volgens hem was er een “ijzige stilte”. “Niets zeggen was geen opties”, antwoordde Bettel. 

(Dood)straf

Saoedi-Arabië, Jemen en Soedan voorzien de doodstraf voor homoseks(ualiteit).  Ook in Algerije, Marokko, Oman, Tunesië, Syrië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten is homoseksualiteit strafbaar. Egypte bestraft homoseks niet in naam maar wel in de praktijk onder de noemer ‘openbare zedenschennis’. 

Xavier Bettel is sinds 2013 premier van Luxemburg. In 2015 trouwde hij met zijn Gauthier Destenay, een architect uit Aarlen in de provincie Luxemburg in België, en werd zo de eerste Europese regeringsleider die in het huwelijk trad met iemand van hetzelfde geslacht.

Op zondag en maandag vond in Sharm-el-Sheikh de allereerste top tussen de Europese Unie en de Arabische Liga plaats. In 2022 volgt er een top in Brussel

Beeld: GilPe, Wikimedia Commons
Bron: Belga, Gay Star News, ZDF, Erasing 76 Crimes, HLN

%d bloggers liken dit: