Iers premier Leo Varadkar prijst LGBT-rechten bij Arabische landen

Niet alleen eerste minister Xavier Bettel (DP), maar ook eerste minister dr. Leo Varadkar (Fine Gael) maakte een pro-LGBT-statement op de Arabisch-Europese top in Egypte

Varadkar is eerste minister of Taoiseach van Ierland. Nt als zijn collega uit Luxemburg is hij openlijk homoseksueel. Hij vertelde Arabische leiders hoe Ierland de afgelopen tien jaar is veranderd. 

Universeel

“We hebben zowel het homohuwelijk – het recht om te beminnen – als abortus – ht recht om te kiezen – in de wet ingeschreven. Ik respecteer dat ieder land zijn eigen cultuur, tradities en geloof heeft, maar we geloven dat bovenvermelde rechten universeel zijn”, speechte Varadkar.

Voor het eerst ontmoetten regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie en van de Arabische Liga elkaar op een formele top. 

Saoedi-Arabië, Jemen en Soedan voorzien de doodstraf voor homoseks(ualiteit).  Ook in Algerije, Marokko, Oman, Tunesië, Syrië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten is homoseksualiteit strafbaar. Egypte bestraft homoseks niet in naam maar wel in de praktijk onder de noemer ‘openbare zedenschennis’. 

Beeld: Europese Volkspartij, Wikmedia Commons
Bron: Irish Independent

2 gedachten over “Iers premier Leo Varadkar prijst LGBT-rechten bij Arabische landen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: