Nederland betaalt ivf bij lesbiennes en single vrouwen niet meer terug

In Nederland groeit het verzet tegen de beslissing van minister van Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) om in-vitrofertilisatie (ivf) of kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID) bij lesbiennes en single vrouwen niet meer terug te betalen.

Minister Bruins volgt daarmee de lijn van het Zorginstituut Nederland (ZiN), dat vindt dat de kosten te hoog worden als de basisverzekering alle vergoedingen dekt. Het vergoeden van die behandelingen gebeurde jarenlang wel voor alle vrouwen.

Medische indicatie

Bruins wil dat voortaan enkel nog toestaan als er sprake is van een ‘medische indicatie’. Sociale redenen waar lesbische vrouwen tot op heden een beroep konden doen zoals het ‘ontbreken van een mannelijke partner’ is volgens de minister geen medische indicatie. 

Protest

In de Tweede Kamer hebben PvdA, D66 en GroenLinks al geprotesteerd.

Ook COC Nederland en stichting Meer dan Gewenst zijn het er niet mee eens dat de kinderwens van een vrouwenkoppel wordt afgedaan als een sociaal probleem terwijl er sprake is van een medische noodzaak.

Indirecte discriminatie lesbische vrouwen

COC en Meer dan Gewenst betreuren het standpunt van minister Bruins om vruchtbaarheidsproblematiek van lesbische vrouwen niet te categoriseren als medische indicatie en hen daarmee de vergoeding voor kunstmatige inseminatie met donorzaad te ontzeggen.

“Er is daarmee sprake van indirecte discriminatie omdat lesbische vrouwen, single of in een relatie, elkaar niet kunnen bevruchten en er medische hulp nodig is bij het inbrengen van het donorzaad. Er is dus wel degelijk sprake van een medische noodzaak”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

Ook de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is het niet eens met de opvattingen van het Zorginstituut. Volgens de NVOG is er sprake van rechtsongelijkheid omdat bij heteroseksuele vrouwen die zelf niks mankeren, maar waarvan de mannelijke partner met een vruchtbaarheidsprobleem kampt, de behandeling wél wordt vergoed. 

Daarbij is het volgens het NVOG “niet meer van deze tijd dat een vrouw zonder man geen vruchtbaarheidsbehandeling krijgt omdat haar niets mankeert”. Ook maakt de NVOG zich zorgen over de toegankelijkheid en veiligheid van de zorg als alleenstaande en lesbische vrouwen geen beroep meer kunnen doen op gynaecologen voor een KID-behandeling.

Meer dan Gewenst, de stichting voor roze ouderschap, maakt zich ernstig zorgen en dringt erop aan de vergoeding te handhaven. 

Woordvoerdster Sara Coster: “Dit is een grote stap terug, we zijn juist al jaren bezig zaken beter en gelijkwaardiger te regelen. Terugdraaien van de vergoeding kan tevens leiden tot het in de hand werken van schimmige situaties.”

Er is een petitie.

Beeld: Kelin, Pixabay
Bron: De Roze Golf, COC Nederland

%d bloggers liken dit: