Nederlandse Eerste Kamer wil expliciet verbod op discriminatie van intersekse en transgender personen

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer is voor een expliciet wettelijk verbod op discriminatie van intersekse en transgender personen. Dat bleek op dinsdag 5 maart tijdens een debat in de Eerste Kamer over een wetsvoorstel van D66, PvdA en GroenLinks. 

De Eerste Kamer in Nederland is vergelijkbaar met onze Senaat. 

COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland (TNN) en Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID) pleiten al lang voor het wettelijk verbod en spreken van een “prachtige overwinning”.

“Als de wet straks is aangenomen, weten zij eindelijk zeker dat de wet aan hun kant staat. Dat werkgevers, scholen en dienstverleners hen niet mogen discrimineren. En dat is hard nodig, want intersekse en transgender personen krijgen vaak te maken met discriminatie”, aldus de belangenorganisaties.

D66, PvdA, GroenLinks, VVD, CDA, SP, ChristenUnie en PvdD lieten dinsdag blijken dat ze vóór het wetsvoorstel zijn. PVV en SGP lieten er geen misverstand over bestaan dat ze tégen zijn. De PVV noemde het voorgestelde discriminatieverbod zelfs “betekenisloos” en “een maskerade”. 50Plus en OSF waren niet het debat aanwezig.

Geen wet

Er is in Nederland momenteel geen enkele wet die discriminatie van intersekse en transgender personen expliciet verbiedt. De groep, die bestaat uit tussen de 130.000 en één miljoen Nederlanders, krijgt veel te maken met discriminatie.

Personen met een interseks-conditie ondervinden problemen bij participatie in opleiding, werk en vrije tijd. Van de transgender personen in Nederland ondervindt 40% discriminatie op het werk en kreeg 43% de afgelopen 12 maanden te maken met geweld. 

Mensen worden geweigerd voor een baan of zelfs ontslagen wegens hun identiteit. Hoewel het gaat om duizenden gevallen van discriminatie, doen jaarlijks slechts tientallen transgender personen daarvan melding. Verduidelijken dat de wet ook intersekse en transgender personen tegen discriminatie beschermt, is dus geen overbodige luxe.

Beeld: Timothy Junes
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: