VIDEO | Brusselse campagne #OhJaJa benadrukt instemming bij seksuele relaties

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is gestart met een campagne tegen seksueel geweld die focust op instemming. Aanleiding is de Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Door slogans als “Zij wil rustig een boek lezen, maar jij hebt goesting” worden Brusselaars naar de url ohjaja.brussels geleid. Daar breken equal.brussels en staatssecretaris voor Gelijke kansen Bianca Debaets (CD&V) een lans voor het begrip sexual consent of seksuele instemming.

Seksueel geweld

Een studie van de Universiteit Gent leert dat 13% van de vrouwen in Brussel ooit te maken kreeg met seksueel geweld.

“Sommige vrouwen vermijden uit angst voor fysiek of seksueel geweld bepaalde plaatsen waar weinig mensen komen, zoals sommige straten of parkeerplaatsen. Openen ook de deur niet wanneer ze alleen thuis zijn of gaan niet het huis uit, uit angst voor wat daar zou kunnen gebeuren”, stelt staatssecretaris Debaets. 

“Daarom willen we een duidelijk signaal geven aan de Brusselaars: er is pas sprake van instemming als beide mensen volmondig ‘ja’ zeggen.”

#OhJaJa

De #OhJaJa-campagne legt de nadruk op het begrip ‘instemming’ in de brede zin van het woord. De hashtag #OhJaJa verwijst naar de twee ja’s die nodig zijn voor er sprake kan zijn van instemming.

“Het gaat niet enkel om instemming bij eenmalige contacten, maar net zo goed binnen een relatie. Hier zijn nog te veel misvattingen over: het is niet omdat mensen een relatie hebben met elkaar dat er geen sprake kan zijn van dwang. Ook dat willen we aankaarten”, zegt Pieter-Jan Debuyst, coördinator gender-gerelateerd geweld van equal.brussels.

Getuigenissen 

Naar aanleiding van de campagne trok equal.brussels ook de straat op om Brusselaars aan de tand te voelen over het begrip ‘‘instemming’. Expert seksueel geweld Jill Michiels van vzw Zijn – een van de partners van equal.brussels in de strijd tegen seksueel geweld, geeft tips op basis van de getuigenissen.

“Het is ook belangrijk dat er een machtsevenwicht is tussen beiden. Anders is er geen sprake van instemming. Concrete tips? Vooral oogcontact kan al veel vertellen, net zoals de lichaamshouding. Echter: om alle misverstanden te vermijden is het gewoon belangrijk dat je praat binnen je relatie of voor je seksueel contact hebt.”

Een van de slogans van de campagne is dan ook niet voor niets: “Een goede relatie begint met een goede dialoog.”

Beeld: equal.brussels

%d bloggers liken dit: