RECENSIE | ‘Mixed Kebab – de musical’ van Theater VREAK

Op vrijdag 8 maart ging ‘Mixed Kebab – de musical‘ van Theater VREAK in de Zwarte Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen in première. VREAK pakte het groots aan.

‘Mixed Kebab – de musical’ is de musicalversie van ‘Mixed Kebab‘, de film van Guy Lee Thys uit 2012. 

Het verhaal 

Bram heet eigenlijk Ibrahim. Bram is een Turkse moslim maar woont al heel zijn leven in Antwerpen. Bram is homo, maar hij houdt dit nog steeds geheim voor zijn familie. 

Kevin is Belg. Kevin werkt samen met zijn moeder in een snackbar. Ze vermoedt wel dat haar zoon homoseksueel is. Wanneer Bram weer eens iets komt drinken, besluit ze de twee in de juiste richting te duwen. Naar elkaar dus. 

Furkan is de broer van Bram. Furkan spijbelt veel op school. Toch zoekt Furkan naar meer betekenis in zijn leven, maar zoekt hij wel op de juiste plaats? 

Elif is de nicht van Bram. Ze woont in Turkije. Ze verlangt naar een leven in het Westen. Haar geplande huwelijk met Bram zou haar ticket naar haar vrijheid kunnen betekenen. Wanneer Bram en Kevin hun ware gevoelens voor elkaar uiten, verandert dit het leven van alle mensen rondom hen.

Groots maar intiem

VREAK pakte het groots aan. Veertien, vijftien acteurs zetten in de toch kleine Zwarte Zaal puike acteerprestaties neer. Veel aandacht gaat terecht naar Joris Kun als Bram en Pieter Van Bavel als Kevin. Ze kunnen zingen. Maar ook Tania Knaepkens als mama Fatma en Veerle Van Ransbeeck als mama Marina spelen en zingen bijzonder goed. Joris Kemel overtuigt als broer op het verkeerde pad Furkan. 

De liedjes zitten goed en het themanummer ‘Vogelvrij‘ blijft hangen. De muziek van Amanda Kovac combineert Oost en West. Het zit goed.

Een pluim ook voor het beeld. Decors en kostuums spelen met zwart en wit. Half doorschijnende projectiedoeken geven die kleine Zwarte Zaal meer ruimte. Het werkt.

Geslaagde productie

De cast had wel wat last van zenuwen. Er is flink en met resultaat geoefend op de liedjes. Niet onbelangrijk voor een musical. Maar de gesproken teksten durfden wel eens te haperen.

Dat bederft de ervaring niet. ‘Mixed Kebab – de musical’ zit goed ineen. Meer zelfs, het werkt beter dan de film. 

En ja, er zitten wel wat clichés in, maar overdrijvingen hebben wel hun plaats op een podium.

‘Mixed Kebab – de musical’
Naar de film van Guy Lee Thys.
Boek en regie: Nico Plinke.
Muziek en zangcoach: Amanda Kovac.
Cast: Dirk Belloy, Wietse Belloy, Tania Cnaepkens, Didier De Geest, Kenny De Mulder, Karl Ferlin, Loïs Heirman, Joris Kemel, Joris Kun, Julie Rochtus, Céline Rosseel, Nayat Sari, Oriana Szwarc, Pieter Van Bavel en Veerle Van Ransbeeck.

Er is een debatavond ‘Twee culturen, één debat’ op 23 maart.
Dit zijn de speeldata.
Info en tickets.

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: