Alle liedjes voor Eurovisiesongfestival 2019 bekend

Met de bekendmaking vandaag van het nummer ‘Chameleon’ waarmee de Maltese zangeres Michela Pace naar het Eurovisiesongfestival trekt, zijn alle deelnemende artiesten en liedjes van het Eurovisiesongfestival 2019 bekend. Wat valt er dit jaar op? Zijn er favorieten?

Favoriet

Voorspellingen doen over favorieten voor het Eurovisiesongfestival is een gevaarlijke vaardigheid. Op dit moment vormt iedereen zich een indruk over de artiesten en liedjes op basis van de videoclips. Een artiest die op YouTube geweldig klinkt, kan op het podium echter compleet door de mand vallen. Tegelijk kan een goede podiumact een middelmatig lied toch in het oog doen springen. Om nog maar te zwijgen over de grote verschillen in muzieksmaak tussen de Europese landen…

En toch! Er zijn dit jaar uitgesproken favorieten. Iets waar velen reikhalzend naar uitkijken is de terugkeer van Sergej Lazarev. In 2016 nam Lazarev al eens deel aan het Songfestival met het lied ‘You Are the Only One’. De Russische staatsomroep verblufte dat jaar iedereen met een indrukwekkende effectenmuur waarop de act werd uitgevoerd. Lazarev demonstreerde op zijn beurt zijn zangtalent.

Sergej Lazarev won de televoting in de grote finale, maar de resultaten van de vakjury sloegen tegen, waardoor de artiest op de derde plaats eindigde. Rusland moest Oekraïne en Australië laten voorgaan. De geschiedenis leert ons echter dat doorzetten loont. In 2008 won Rusland voor de allereerste keer het Eurovisiesongfestival met zanger Dima Bilan nadat die zanger twee jaar eerder ook al deelnam. De kans is groot dat die strategie opnieuw werkt. Sergej Lazarev vertegenwoordigt zijn land met het nummer ‘Scream’.


Uitdagers

De grote uitdagers van Rusland voor de overwinning lijken Griekenland en Nederland!

Griekenland wordt vertegenwoordigd door de Grieks-Canadese zangeres Katerine Duska. Ze zingt ‘Better Love’, een opzwepend staaltje indiepop. Het lied gaat over het inwendige verlangen naar een alles overstijgende liefde. Een liefde die diepzinnig, onvoorwaardelijk en zonder schroom is.

Duska schreef het lied samen met de Schotse songwriter David Sneddon, die ook al liederen voor Lana Del Rey en de muziekgroep Hurts schreef. Duska’s lied is voorzien van een bijzonder professioneel ogende videoclip. Het moge duidelijk zijn: Griekenland kandideert nadrukkelijk voor een tweede overwinning op het Eurovisiesongfestival.

Een nog grotere bedreiging voor Sergej Lazarev is echter de zanger die onze noorderburen naar Tel Aviv stuurt. Zijn naam? Duncan de Moor. Maar dat klonk niet internationaal genoeg,  dus zal de zanger onder de artiestennaam Duncan Laurence deelnemen aan het Songfestival met het lied ‘Arcade’.

Zijn troeven? Een ijzersterk lied dat helemaal mee is met de tijd en een internationaal publiek kan aanspreken. De artiest schreef Arcade zelf en liet zich inspireren door het verlies van een dierbare vriend. Duncan Laurence brengt het lied met bijzonder veel emotie. En ja, de 24-jarige Hollander heeft een mooi snoetje. Dat speelt ook een rol bij de televoting. Daar hoeven we niet flauw over te doen.

Het is alweer van 1975 geleden dat Nederland het Eurovisiesongfestival voor het laatst won met ‘Ding-a-dong’ van Teach-In. In 2014 zette Nederland met een tweede plaats voor The Common Linnets een sterke prestatie neer. De jaren daarna overleefden de Nederlandse inzendingen verscheidene keren de halve finales. De inzending van dit jaar zou wel eens naar de overwinning kunnen leiden.

Roma-muziek

Naast de topfavorieten zijn er een paar inzendingen die eveneens in het oog springen, om verscheidene redenen.

Hongarije stuurt opnieuw Joci Pápai naar het Songfestival. In 2017 vertegenwoordigde de zanger ook al het Centraal-Europese land. Hij verraste toen het internationale publiek met het meedogenloze nummer ‘Origo’.


Als allereerste Roma-deelnemer ooit op het Songfestival vertelde Pápai een persoonlijk verhaal over een man die niet samen kan zijn met een vrouw omwille van hun verschillende achtergronden. Het was zijn manier om de worstelingen en de achterstelling van de Roma-gemeenschap aan te kaarten.

Met ‘Origo’ eindige de zanger op de achtste plaats in de grote finale. Dit jaar komt hij met het nummer ‘Az én apám’, wat Hongaars is voor ‘Mijn vader’. In het lied worden dankbaar herinneringen opgehaald aan een vader.

Haat zal overheersen

Net als Hongarije zweert Ijsland dit jaar schatplichtig aan de eigen landstaal. De groep Hatari trekt ten strijde met het lied ‘Hatrið mun sigra’. De titel betekent ‘Haat zal overheersen’.

Hatari omschrijft zichzelf als “antikapitalistische techno BDSM-band”. Ze trekken naar Israël met de vaste overtuiging om het kapitalisme onderuit te halen. Verwacht je met Hatari aan vrouwen in latexpakken en IJslandse jongens in leren harnassen!

In Israël is de band vooral berucht om politieke redenen. In een interview voor de zender Reshet 13 daagden de bandleden Israëlisch premier Benjamin Netanyahu uit voor een vriendschappelijke partijtje glima, een populaire worstelsport in IJsland waarbij de worstelaars een speciale gordel dragen waarmee ze elkaar vastgrijpen.

De band hekelt de politieke recuperatie van het Eurovisiesongfestival door Likoed, de partij van Netanyahu. “Als het Eurovisiesongfestival 2019 geen politieke zaak is, dan is de Likoed-partij een popband en Netanyahu de hoofdzanger”, verklaarde één van de IJslandse muzikanten. Palestijnse vlaggen verwacht de bandleden niet meteen op het podium. Ze vermoeden wel dat verscheidene muziekacts als een olifant door een porseleinen kast zullen gaan in het gastland.

Songfestival-clichés

Een laatste act die opvalt, is de Noorse dancepopgroep KEiiNO. Zowat alle Songfestival-clichés worden gebundeld in hun lied ‘Spirit In The Sky’: een refrein dat vaak wordt herhaald, een nietszeggende songtekst, trommelaars die de beat komen ondersteunen en een halfnaakte achtergronddanser.

Als je toch kiest voor kitsch, kan je al evengoed alle registers opentrekken. En dus doorkruist groepslid Fred-René Buljo de Engelse tekst met de traditionele zang van de Sami. Etnische knipogen: het werkt tijdens het Eurovisiesongfestival!

‘Spirit In The Sky’ is zo’n lied waar de één van gruwt en de ander van smult. Het hoort er gewoon bij in elke recente editie van het Eurovisiesongfestival. Wedden dat dit lied zich plaatst voor de grote finale?

En België dan?

Waar blijft de Belgische inzending tussen al dit muzikale geweld? De 18-jarige Eliot Vassamillet vertegenwoordigt ons land in Tel Aviv met het nummer ‘Wake Up’. Het nummer is geschreven door Pierre Dumoulin. Hij schreef ook ‘City Lights’, het nummer waarmee Blanche in 2017 ons land naar een vierde plaats in de grote finale loodste.

Vorig jaar slaagde de Vlaamse inzending ‘A Matter Of Time’ van Sennek er niet om zich te plaatsen voor de grote finale van het Eurovisiesongfestival. Hebben we dit jaar meer geluk? Dat zal blijken op 14 mei tijdens de eerste halve finale.

Alle deelnemers

De 41 deelnemende landen en artiesten zijn:
Albanië: Jonida Maliqi – Ktheju tokës
Armenië: Srbuk – Walking out
Australië: Kate Miller-Heidke – Zero gravity
Azerbeidzjan: Chingiz – Truth
België: Eliot – Wake up
Cyprus: Tamta – Replay
Denemarken: Leonora – Love is forever
Duitsland: S!sters – Sister
Estland: Victor Crone – Storm
Finland: Darude featuring Sebastian Rejman – Look away
Frankrijk: Bilal Hassani – Roi
Georgië: Oto Nemsadze – Sul tsin iare
Griekenland: Katerine Duska – Better Love
Hongarije: Joci Pápai – Az én apám
Ierland: Sarah McTernan – 22
IJsland: Hatari – Hatrið mun sigra
Israël: Kobi Marimi – Home
Italië: Mahmood – Soldi
Kroatië: Roko – The dream
Letland: Carousel – That night
Litouwen: Jurijus – Run with the lions
Malta: Michela Pace – Chameleon
Moldavië: Anna Odobescu – Stay
Montenegro: D-Moll – Heaven
Nederland: Duncan Laurance – Arcade
Noord-Macedonië: Tamara Todevska – Proud
Noorwegen: KEiiNO – Spirit in the sky
Oostenrijk: Pænda – Limits
Polen: Tulia – Fire of love (pali się)
Portugal: Conan Osíris – Telemóveis
Roemenië: Ester Peony – On a Sunday
Rusland: Sergej Lazarev – Scream
San Marino: Serhat – Say na na na
Servië: Nevena Božović – Kruna
Slovenië: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi
Spanje: Miki – La venda
Tsjechië: Lake Malawi – Friend of a friend
Verenigd Koninkrijk: Michael Rice – Bigger than us
Wit-Rusland: ZENA – Like it
Zweden: John Lundvik – Too late for love
Zwitserland: Luca Hänni – She got me

%d bloggers liken dit: