Nederland betaalt ivf bij lesbiennes en single vrouwen toch nog terug (nog even dan)

Minister van Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) heeft beslist om in-vitrofertilisatie (ivf) of kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID) voor single vrouwen en lesbische koppels dit jaar toch nog terug te betalen.

 Eerder oordeelde de minister dat het te duur is

Definitieve oplossing?

Meer dan Gewenst en COC Nederland reageren tevreden. De organisaties roepen de minister echter wel op om nu snel met een definitieve oplossing te komen.

“Het besluit helpt vrouwenkoppels en singles met een kinderwens voorlopig uit de brand en dat is voor hen nu een enorme opluchting. We willen dat minister Bruins nu snel komt met een definitieve oplossing voor vrouwenparen en singles met een kinderwens.

90.000

Een petitie om de terugbetaling te behouden haalde 90.000 stemmen. Publiek en politiek protesteerden tegen de afschaffing van de terugbetaling.

Medische noodzaak

Volgens Bruins is er geen ‘medische noodzaak’ om KID voor vrouwenparen en singles te vergoeden.

Volgens Meer dan Gewenst en COC is die noodzaak er wel. “KID wordt wél vergoed als een man een vrouw niet kan bevruchten, maar niet als een vrouw een vrouw niet kan bevruchten of er geen sprake is van een partner. In beide gevallen is dat een medische kwestie, niet een ‘sociale kwestie'”.

Het Zorginstituut Nederland (ZiN), een belangrijk adviesorgaan van de regering, liet op 8 maart weten dat minister Bruins KID-behandelingen voor vrouwenparen en singles wel degelijk kan vergoeden.

Beeld: PublicDomainArchive, Pixabay
Bron: COC Nederland

Een gedachte over “Nederland betaalt ivf bij lesbiennes en single vrouwen toch nog terug (nog even dan)

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: