VIDEO | Raad van Europa beschuldigt Rusland van schuldig verzuim bij homovervolgingen in Tsjetsjenië

De Raad van Europa tikt lidstaat Rusland op de vingers: de Russische Federatie doet onvoldoende om martelingen in deelrepubliek Tsjetsjenië en andere republieken in de Kaukasus te doen stoppen.

De Commissie ter Preventie van Martelingen en Onmenselijke of Onterende Behandeling of Bestraffing, kortweg CPT, is op onderzoek getrokken in Tsjetsjenië.

Sinds 2017 worden holebi’s, en vooral homo- en biseksuele mannen, actief vervolgd, opgesloten, mishandeld en zonder vorm van proces terechtgesteld. Maar ook algemener zijn martelpraktijken een probleem in deze deelrepubliek in de Kaukasus.

Diepgeworteld probleem

Uit diplomatieke beleefdheid erkent onderzoeksleider en eerste ondervoorzitter van de CPT Mark Kelly dat er de voorbije twintig jaar weliswaar inspanningen zijn geleverd. “Martelingen van gevangenen zijn in de Tsjetsjeense Republiek echter een diepgeworteld probleem.”

“Dit is niet alleen schuldig verzuim op het deelstatelijk niveau, maar op federaal niveau.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de CPT de situatie in Rusland aankaart. Het deed het al in 2001, 2003 en 2007. Zo’n publiek statement is uitzonderlijk.

Beeld: Ichigo121212
Bron: Raad van Europa

Een gedachte over “VIDEO | Raad van Europa beschuldigt Rusland van schuldig verzuim bij homovervolgingen in Tsjetsjenië

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: