Overleden kardinaal Danneels in 2013: “Dat holebikoppels kunnen trouwen is een positieve ontwikkeling”

Kardinaal Godfried Danneels is overleden. Hij werd 85. Tijdens zijn ambtstermijn als aartsbisschop van Mechelen-Brussel (1979-2010) gold hij als progressief. Tenminste naar katholieke normen. Later zei hij vrede te hebben met het homohuwelijk.

“Dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen voor de wet, is een positieve ontwikkeling. Dat opmerkelijke statement maakt kardinaal Godfried Danneels in een interview met De Tijd in 2013. “Maar ik zou het wel geen huwelijk noemen.”

“De Rooms-Katholieke Kerk is nooit tegen het feit geweest dat er tussen homo’s een soort huwelijk is. Maar het is niet het echte huwelijk, tussen man en vrouw, dus je moet een andere naam in de dictionaire plaatsen. Maar dat het wettelijk is, dat men het wettelijk legitiem kan doen, daar heeft de kerk niets over te zeggen”, zei Danneels toen. 

“Dat is een positieve ontwikkeling. Dat wil zeggen: je moet respecteren dat er een wettelijke, staatsburgerlijke behandeling van is, die haar waarde heeft maar die ik dan geen huwelijk zou noemen.” Danneels was daarmee volgens De Tijd indertijd de eerste kardinaal ter wereld die zich uitspreekt voor de wettelijke erkenning van homoseksuele relaties.

Rudy Borremans

De openstelling van het burgerlijk huwelijk voor holebikoppels in België in 2013 was niet de eerste keer dat Danneels een ‘homokwestie’ voorgeschoteld kreeg. 

Priester Borremans outte zich einde jaren 90 als homo n samenwonend met zijn vriend. Dat druist in tegen de verplichting van celibaat. Hij richtte Rent A Priest op. Nadien werd Borremans opnieuw officieel priester. 

Beeld: UpperHutt, NZ, Unsplash
Bron: Holebi.Info, De Tijd; Het Laatste Nieuws, VRT

%d bloggers liken dit: