Vlaamse overheid verdiept zich in chemsex bij homo- en biseksuele mannen

Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa zal in 2019 zich verdiepen in het fenomeen chemsex (ook chemseks geschreven) bij mannen die seks hebben met mannen in Vlaanderen. Dat antwoordde Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid Jan Bertels (sp.a).

“Sensoa gaat in 2019 de informatie- en ondersteuningsbehoeften van mannen die seks hebben met mannen en die aan chemsex doen, verder uitklaren. Er zal inzicht worden vergaard in de motiverende factoren om te starten met chemsex, en om te stoppen. Er wordt onderzocht welke ondersteuning mannen die seks hebben met mannen wensen rond chemsex over gebruik, beheersen, stoppen. Verder brengt VAD het hulpverleningsaanbod voor deze doelgroep in kaart”, verklaarde minister Vandeurzen ambtelijk.

“De ontwikkeling van deze interventie wordt ondersteund door een expertengroep, met onder meer medewerkers van Sciensano, het Instituut voor Tropische Geneeskunde, VAD, Gezondheidszorg en hulpverlening aan skswerkers Ghapro, Pasop en çavaria, Sensoa, Boysproject. In de loop van het proces wordt ook de doelgroep betrokken. De partners binnen het project nemen afhankelijk van hun deskundigheid specifieke onderdelen van de bevraging voor zich. Na de onderzoeksfase wordt herbekeken wat het verdere beleidsgevolg hieromtrent kan zijn.”

Sciensano is het vroegere Wetenschappelijk instituut voor Volksgezondheid.

Chemsex?

De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en Sensoa kaartten in februari aan dat chemsex in opmars is en een impact heeft op het welzijn van wie chems gebruikt tijdens de seks

“Niet iedereen kan daar correct mee omgaan, zoals met verschillende verdovende middelen”, verklaarde Jan Bertels. 

“Een aantal participanten neigt naar gezondheidsproblemen. Zo zou chemsex niet alleen leiden tot potentieel onveilige seks met meer risico op seksueel  overdraagbare aandoeningen of hiv of de inname van schadelijke substanties, maar riskeert het ook personen te vervreemden van hun omgeving. Het zou eveneens moeilijk zijn om ermee te stoppen door de maatschappelijke druk binnen dat wereldje.”

Vraag en antwoord te bekijken vanaf 2:44:00.

Beeld: mmmCCC, Pixabay
Bron: Vlaams Parlement

%d bloggers liken dit: