Geen consensus in de politiek ook over LGBT-kwesties, maar ook niet bij LGBT’s zelf

“Alle partijen stappen mee in de gaypride en hijsen de regenboogvlag, maar dat is vooral marketing. De stemwijzer ontleedt concrete beleidskeuzes en daar zie je toch wel sterke verschillen”, zegt prof. dr. Dave Sinardet (VUB) in De Morgen. De politicoloog ontwikkelde samen met çavaria, Sensoa en de Vrouwenraad de Stemwijzer over seksualiteit, gender en LGBT-kwesties. 

Iedereen kan via de Stemwijzer bekijken welke partijen het beste bij hem of haar past, wat de partijen zeggen en in welke mate partij X past wat betreft seksualiteit, gender en LGBTQ+. 

De Morgen stelt vast dat er bij politieke partijen helemaal geen consensus bestaat wat betreft kwesties rond seksuele oriëntatie en genderidentiteit en -expressie (SOGIE). Iets wat nochtans het politieke debat tijdens Antwerp Pride 2018 nochtans deed vermoeden. Maar naar aanleiding van de lingerie-rel van Theo Francken (N-VA) liet Sinardet al optekenen dat er conservatievere stemmen aanwezig zijn in de samenleving.

Opiniërend hoofdredacteur bij De Morgen Bart Eeckhout verwelkomt deze diversiteit. “De indruk ontstaat dat zowat iedere Belg hetzelfde hooggestemde progressief-liberale standpunt deelt. Andere stemmen worden gemarginaliseerd. Dat kan mensen die hun mening niet vertolkt weten frustreren.”

Framing

Lorin Parys, ondervoorzitter van de N-VA, homo en geciteerd door De Morgen, maakte zich druk om de framing.

De Morgen bezondigt zich misschien aan het impliciet gelijkstellen van conservatisme met holebifobie, transfobie en seksisme. Is men holebifoob en transfoob omdat men niet met alle ideeën die LGBT-activisten lanceert, eens is? 

Zijn holebi’s en transgenders het wel eens over wat vooruitgang is? “De LGBTQ-gemeenschap is zeer divers dus daar zullen inderdaad ook wel verschillende meningen bestaan”, antwoordt Sinardet kort maar allesomvattend wanneer Be Out er hem naar vraagt. 

Maar door zo defensief te reageren op Twitter, versterkt Parys misschien wel het narratief dat conservatief slecht is. Laat feiten voor zich spreken, in plaats te (over)reageren?

Beeld: Dennis De Roover

%d bloggers liken dit: