Confederatie Bouw steunt oproep Mister Gay Belgium-kandidaat Joris Van Damme om sector LGBT-vriendelijker te maken

De bouw is nog steeds een mannenbastion, een sector met een eerder macho-imago. Dat zorgt ervoor dat holebi’s en transgenders er zich minder thuis in voelen en dus ook minder voor de bouw zullen kiezen als werkgever. 

Uitzendconsulent Joris Van Damme wil daar verandering in brengen en zal tijdens zijn campagne voor de verkiezing van Mister Gay Belgium 2019 het accent leggen op een LGBT-vriendelijkere bouw. Een oproep die de Confederatie Bouw ten volle ondersteunt. 

Weinig

De Confederatie heeft geen cijfers over het aantal holebi’s en transgenders in de bouwsector. “Het fair te stellen dat het aantal eerder laag ligt. Dat heeft voor een groot stuk met het imago van de bouw te maken dat eerder stoer en macho is”, stelt de Confederatie in een persbericht.

Gevolg daarvan: LGBT’s mijden de sector en kiezen voor sectoren met een zachter imago, zoals de zorg, de uitzendsector of de horeca. “Onze sector laat op die manier heel wat potentieel onbenut”, geeft Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, aan.

De sectororganisatie ondersteunt dan ook ten volle de campagne die Joris Van Damme, werkzaam als uitzendconsulent voor de bouw, voert in het licht van zijn deelname aan Mister Gay Belgium. 

“De bouw is vandaag de dag nog steeds een echte mannenwereld. Nochtans ben ik er van overtuigd dat de bouw wel degelijk een sector kan zijn voor mensen met een andere seksuele geaardheid Als ik de bouwbedrijven meekrijg, ben ik er zeker van dat dit ook in hun belang is.”

Imago

Volgens de Confederatie Bouw heeft de beperkte instroom van holebi’s in de bouw zeker te maken met het imago van de sector. De bouw is een sector die voor iedereen openstaat en waarbinnen discriminatie zo goed als helemaal niet voorkomt. 

Seksuele geaardheid, leeftijd, afkomst en nationaliteit en andere spelen geen invloed bij de aanwerving. Ook neemt het aantal vrouwen in de bouw gestaag toe, vooral wel in bediende- en technische profielen: in 2017 was 36% van alle bedienden in de sector een vrouw, in 2012 bedroeg dat aantal 34%.

Beeld: Mister GayBelgium (YouTube)
Bron: Confederatie Bouw

%d bloggers liken dit: