Belgisch LGBT-activist Rémy Bonny hardhandig verwijderd uit Wereldcongres van Gezinnen

Rémy Bonny uit Oostende is hardhandig geweerd uit het World Congress of Families (WCF) in Verona in Italië. Dat meldt Bonny zelf in een persbericht.

Bonny specialiseert zich in LGBT-kwesties in postcommunistische landen in Europa en Centraal-Azië. Het Oostblok. 

Heteronormatief

De politicoloog wilde het Wereldcongres van Gezinnen bijwonen in de hoedanigheid van journalist. “Ik registreerde me als dusdanig en kreeg bericht dat de registratie in orde was. Ik reisde dus naar Verona.” 

Het WCF is heteronormatief en gelooft dat een gezin bestaat uit een cisgender man, een cisgender vrouw en (veel) kinderen.

Daar liep het mis. De toegang werd geweigerd. Hij verliet de locatie. Maar hij probeerde in het zog van de perspeloton rond congresvoorzitter Brian Brown het congres toch binnen te geraken.

Daar werd hij manu militari buitengezet. “Het WCF zegt open te staan voor iedereen. Ik wilde er observeren, niets anders.”

Russische links

“Nadat ik Brown vroeg naar de links tussen Russische oligarchen en de Amerikaanse alt-right-beweging, werd ik herkend. De persverantwoordelijke liet me door de security verwijderen. Daarbij vonden ze het nodig homofobe dingen te roepen.”

Bonny vermoedt dat de Russische veiligheidsdiensten hem sceenden. “Eerdere interviewaanvragen werden al verworpen. Maar nu werd voor het eerst geweld gebruikt.”

Link met EU

Verschillende EU-excellenties spreken op het Congres. Net die links tussen Europa, Rusland en de Verenigde Staten onderzoekt Bonny. 

Bij de aanwezigen Italiaans vicepremier Matteo Salvini en Hongaars minister voor Jeugd en Gezin Katalin Novak. “Novak is is akelig nauw verbonden met Russische officials.

Jammer

“Het is dat het WCF het niet aandurfde om mij gewoon te laten observeren. Ondanks hun verschillende aankondigingen dat ze openstaan voor een respectvol debat. Ook jammer van het feit dat ik een dag heb moeten reizen naar hier. Maar goed: wat verwachte ik eigenlijk van een combinatie van alt-right en Russische orthodoxe oligarchen”, observeert Bonny.

Hij voelt zich geviseerd. “Er waren meerdere journalisten zonder accreditatie binnen, maar toch pikten ze mij eruit en de rest bleef gewoon. Dus duidelijk dat dit vooraf en van hogerhand al gecoördineerd was.” 

Zaterdag neemt hij deel aan het tegencongres en de tegenbetoging.

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: