‘Bij Debecker’ van Karolien Debecker wint diversiteitsprijs

Radio 1-programma ‘Bij Debecker‘ van Karolien Debecker (39) heeft de VRT-diversiteitsprijs in de categorie radio gekregen. ‘Taboe‘ met Philippe Geubels krijgt de publieksprijs.

In zes categorieën worden prijzen uitgereikt: Eén, Canvas, Ketnet, informatie, radio en digitale toegankelijkheid. Een professionele jury met vertegenwoordigers van GRIP vzw, de Vrouwenraad, çavaria, het Minderhedenforum, de Vlaamse Ouderenraad en het Netwerk Tegen Armoede kiest de winnaars.

Van jongeren naar volwassenen

Karolien Debecker nam in het najaar van 2018 het roer over van Jan Hautekiet in de ochtend op Radio 1. Ze kwam van MNM. ‘Bij Debecker’ is een interactief programma waarmee ze luisteraars een platform willen bieden.

“Jij zegt het”, zo luidt de slogan van ‘Bij Debecker’. Daar houden de makers zich aan in dit programma: iedereen komt aan bod ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst,… Diversiteit is er in zoveel vormen aanwezig. Ook onderwerpen over diversiteit worden niet geschuwd. Dat is de sterkte van ‘Bij Debecker’. Iedereen kan en mag aan het woord komen, over een eigen gekozen thema. ‘Niets over ons, zonder ons’ wordt hier consequent toegepast.

Karolien Debecker belichaamt ook zelf diversiteit. Ze is openlijk lesbisch, kreeg meerdere keren te maken met botkanker en leeft met een beenprothese. 

Taboe

Ook ‘Taboe’ kreeg een prijs. De publieksprijs. 

In ‘Taboe’ wil Philippe Geubels lachen met mensen waar je eigenlijk niet om mag lachen. Iedere week nodigt Philippe een viertal gasten uit in zijn vaste vakantiehuis in Westouter: mensen met een ongeneeslijke ziekte, mensen met een fysieke beperking, blinde en slechtziende mensen, mensen met obesitas, mensen in armoede, holebi’s, mensen met een andere huidskleur, en mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hij luistert naar hun verhalen en gevoeligheden, zo leren we deze mensen beter kennen.

Streven naar diversiteit

Voor het zevende jaar op rij haalt VRT de doelstelling vastgelegd in de beheersovereenkomst, dat wijst de diversiteitsmonitor uit. 

In 2018 kwam het aandeel van vrouwen op televisie op 38,8%, nieuwe Vlamingen op 8,0%, ouderen op 3,9% en 1,1% personen met een handicap. Nieuwe Vlamingen hebben minstens één ouder die geboren is buiten de EU-15.

VRT behaalt beste totaalscore van de afgelopen jaren op het vlak van vrouwen aan het woord, dit was voornamelijk te danken aan non-fictie. “Op het vlak van etnisch-culturele diversiteit zien we een kleine terugval na een sterk 2017. Ketnet haalde het hoogste aantal vrouwen en nieuwe Vlamingen in beeld”, klinkt het bij de VRT.

VRT nadert gestaag de streefcijfers van 2020. De cijfers voor nieuwe Vlamingen overstijgen licht de streefcijfers van 2020. Op het vlak van vrouwen aan het woord is de VRT goed op weg om de cijfers te behalen. De VRT blijft echter ambitieus en wil blijven groeien in de representatie van een diverse samenleving.

Deze diversiteitsmonitor wordt uitgevoerd in opdracht van de VRT Studiedienst in samenwerking met Universiteit Antwerpen en de Universiteit van Amsterdam en meet programma’s van VRT-productie of Belgische productiehuizen op televisie.

Beeld: StockSnap, Pixabay
Bron: TV-Visie, Radio 1, VRT

3 gedachten over “‘Bij Debecker’ van Karolien Debecker wint diversiteitsprijs

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: