Katholieke Kerk in Nederland wil dat pastoor Pierre Valkering ontslag neemt na coming-out

In Nederland wil Jos Punt, bisschop van Haarlem-Amsterdam dat de Amsterdamse pastoor Pierre Valkering zijn functie neerlegt. In een autobiografie doet Valkering zijn coming-out als homo. In het boek omschrijft hij ook zijn seksleven.

COC Nederland prijst pastoor Valkering voor zijn moed om het taboe rond homoseksualiteit in het priesterambt te doorbreken en biedt de pastoor steun aan. De LGBT-organisatie roept bisschop Punt op in alle openheid het gesprek met pastoor Valkering aan te gaan en onbevooroordeeld naar zijn verhaal te luisteren, in plaats van hem te schorsen.

Coming-out in de kerk

Aan het einde van een drukbezochte mis op zondag 31 maart ter gelegenheid van zijn zilveren ambtsjubileum als priester in de Amsterdamse Vredeskerk in de Pijp, overhandigde pastoor Pierre Valkering eerste exemplaar van zijn autobiografie ‘Ontkleed maar niet naakt staan‘ aan politicus en LGBT-activist Boris Dittrich.

In zijn boek komt pastoor Valkering voor het eerst uit de kast. Hij noemt dit tijdens de mis “de grote roze olifant’” in de Rooms-Katholieke Kerk: homoseksuele ambtsdragers. 

Valkering beschrijft in zijn boek ontwapend eerlijk zijn worsteling met zijn seksuele oriëntatie in relatie tot zijn geloof en ambtsuitoefening. Hij vertelt over de grote eenzaamheid en angst waarin hij zich seksueel heeft moeten ontwikkelen, de loodzware psychische druk van het celibaat, maar ook over zijn bezoeken aan bijvoorbeeld  gaysauna’s en darkrooms.

Over het verbreken van zijn celibaatbelofte zegt hij in de Gaykrant dat hij zich realiseert dat hij zich met zijn boek “op bijzonder glad ijs begeeft of zelfs in een mijnenveld”. 

Seks en priesterschap zijn volgens Valkering in combinatie met elkaar “geweldige taboeonderwerpen, waarbij de seinen snel op rood springen en de alarmbellen gaan rinkelen”. 

Toch hoopt hij bij te dragen aan een “Kerk die voor iedereen reëler en leefbaarder wordt”. 

“Jezelf in een dwangbuis stoppen of laten stoppen helpt niet denk ik. Eerlijk met elkaar over dingen spreken hopelijk wel. Ik geloof daarin, zoals ik in Jezus geloof die ons precies daartoe uitnodigt: niets verbergen, maar jezelf eenvoudig laten zien zoals je bent.”

Verrassing

Bisschop Punt heeft inmiddels laten weten door het verschijnen van het boek van Valkering te zijn overvallen, want hij was niet op de hoogte van het verschijnen ervan. In zijn statement laat de bisschop weten:

“De Kerk heeft alle begrip voor menselijke zwakheid en de worsteling van iedere mens om te groeien tot heiligheid, maar pastoor Valkering geeft nu aan zelfs niet te willen streven naar een geordend celibatair leven. De bisschop waardeert het dat hij in zijn boek eerlijk zijn opvattingen en leefwijze bekendmaakt, maar kan niet anders dan van hem te vragen vanaf heden zijn priesterlijke taken voorlopig neer te leggen en een bezinningsperiode in te gaan. Over de invulling hiervan zal verder met hem gesproken worden.”

Pastoor Valkering kwam in 2016 ook al in botsing met bisschop Punt. Valkering wilde meevaren in de World Religion Boat tijdens Pride Amsterdam, maar dat werd hem door de bisschop verboden.

Beeld: UpperHutt NZ, Unsplash
Bron: COC Nederland, Gaykrant

Een gedachte over “Katholieke Kerk in Nederland wil dat pastoor Pierre Valkering ontslag neemt na coming-out

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: