VIDEO | Belgian Pride duidt thema intersectionaliteit met sprookjesfilm ‘De eigenaardige prinses’

De Belgian Pride lanceert voor de editie van 2019 het thema intersectionaliteit onder de slogan ‘All for One‘. De organisatie wil duidelijk maken dat de identiteit van een persoon meer is dan alleen huidskleur, seksuele geaardheid, gender, religie, handicap, leeftijd… 

Het thema wordt voorgesteld via het animatiesprookje ‘De eigenaardige prinses‘ (‘La princesse particulière‘, ‘The story of The Peculiar Princess‘). 

Laagjes

Het sprookje is het verhaal van een prinses die omwille van haar ‘eigenaardigheden’ wordt uitgesloten. Het verhaal leidt de kijker door haar leven en laat zien dat identiteit meerlagig is en dat net dit mensen uniek maakt. 

“Helaas is er net op basis van intersectionaliteit ook discriminatie en uitsluiting mogelijk”, stelt Elio De Bolle, coördinator van de Belgian Pride

‘De eigenaardige prinses’ wordt gepubliceerd met een Engelstalige voice-over op YouTube en Facebook en wordt ondertiteld in het Engels, het Nederlands en het Frans. 

Het verhaal is ook in de drie talen downloadbaar in ‘boekvorm’ en te beluisteren als luisterverhaal via deze link

De animatiefilm bevat tal van subtiele verwijzingen. Het kasteel van de prinses is een samenstelling van stadhuizen en gebouwen in heel België: Brussel, Brugge, Gent, Antwerpen, Luik, Dinant en de Watervallen van Coo

De diverse jurken van de prinses vertegenwoordigen de hele wereld: Afrika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Azië, Europa, Noord-Amerika en Australië.

Dagelijkse realiteit voor veel personen

Rachael Moore is coördinatrice van het RainbowHouse Brussels en hoort dagelijks verhalen over discrimitatie en uitsluiting. “We willen een duidelijke, inclusieve boodschap uitdragen: met #AllforOne, vanuit een solidair en intersectioneel standpunt, benadrukken wij dat elkeen uniek is en recht heeft op een plaats in de samenleving, zonder discriminatie op welke grond dan ook. Kom op voor elkaar en iedereen die nog dagelijks gediscrimineerd en uitgesloten wordt.”

Met dit thema grijpt de Belgian Pride terug naar de roots. “Vrouwen kregen het stemrecht niet zonder mannen. Wij kunnen zeker racisme, homofobie en seksisme niet bestrijden zonder de hulp van alle blanke personen. Samen kunnen we en moeten we de strijd aangaan”, voegt Rachael Moore er nog aan toe.

Stonewall-rellen

Er is een duidelijke link tussen het thema intersectionaliteit en de Stonewall-rellen van 1969 in New York. Die rellen zijn begonnen omdat holebi’s, transgenders en sekswerkers het beu waren dat de politie hen dagelijks lastig viel in de Stonewall Inn

De Stonewall-rellen in New York 50 jaar geleden waren de symbolische start van de dappere strijd die de LGBTI+gemeenschap nog steeds voert. 

De Belgian Pride lanceert hierover een bewustwordingscampagne (met 10 historische punten uit de afgelopen 50 jaar van de beweging) op hun website. De Belgian Pride vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 mei 2019.

Beeld: Belgian Pride

%d bloggers liken dit: