Open Vld: België moet invoering van sharia in Brunei formeel veroordelen en voorleggen aan VN-Veiligheidsraad

In het sultanaat Brunei is een nieuwe, strenge islamitische wetgeving met lijfstraffen in werking getreden. Wie betrapt wordt op homoseks of overspel pleegt, riskeert gestenigd te worden. Voor wie steelt, dreigt in het uiterste geval amputatie van een lichaamsdeel. 

Dat geldt naar verluidt ook voor kinderen, aldus senator Lionel Bajart (Open Vld). Ook het bespreken van een ander geloof met moslimkinderen wordt in de wet genoemd als een strafbaar feit. Hiermee voert Brunei haar eerder voornemen van 2014 om de sharia in te voeren uit en dit ondanks protest vanwege de internationale gemeenschap.

De nieuwe wetten druisen in tegen internationale afspraken op het gebied van mensenrechten. De invoering van de straffen van de shariawetgeving zijn volgens Lionel Bajart een ernstige schending van de internationale mensenrechten.

Signaal uit België

“Ik lanceer vanuit de Senaat een oproep aan eerste minister Charles Michel (MR) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) om zich aan te sluiten bij de eerdere veroordeling vanwege de Verenigde Naties (VN) om deze strafwet niet toe te passen. De VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet tikte het Aziatische land eerder deze week op de vingers voor de ‘wrede en inhumane’ wetgeving”, aldus Bajart.

Ambassadeur

Gezien eerder protest echter niet kon verhinderen dat deze strafwet werd ingevoerd moet de minister van Buitenlandse Zaken tevens de ambassadeur van het sultanaat Brunei ontbieden om deze boodschap rechtstreeks over te maken, aldus senator Bajart.

Ten slotte dient ons land, gezien we sinds januari voor een periode van twee jaar zetelen in de VN-Veiligheidsraad van deze bevoorrechte positie gebruik maken om dit tevens rechtstreeks te agenderen in het hoogste orgaan van de VN.

“Ons land is het als voorvechter van LGBT-rechten  aan zichzelf verplicht om de druk internationaal op te voeren opdat deze wetgeving niet daadwerkelijk wordt uitgevoerd in Brunei.”

Vragen

Om dit te bewerkstelligen dient hij alvast bij hoogdringendheid een reeks parlementaire vragen in.

Hoe reageert de Minister op de nieuwe strafwetten die in voege zijn getreden in Brunei en bent u het met me eens dat het onmenselijke straffen betreffen die indruisen tegen de mensenrechten? Kan u uitvoerig toelichten? 

Bent u bereid met een formeel standpunt omtrent deze nieuwe strafwet in Brunei naar buiten te komen? Kan u toelichten? 

Bent u bereid op korte termijn de ambassadeur van het Sultanaat Brunei hieromtrent te ontbieden en Brunei te vragen om de nieuwe strafwet niet uit te voeren? Zo neen, waarom niet?

Kan u aangeven of u dit wil agenderen op de eerstvolgende VN-Veiligheidsraad gezien de veroordelingen van de Internationale gemeenschap sinds de aankondiging van de het voornemen vanwege Brunei in 2014 om een strikte sharia in te voeren  tot op heden geen effect hadden? Zo ja, kan u toelichten? Zo neen, waarom niet? 

Op 3 april 2019 was het reisadvies voor Brunei nog niet aangepast. Is dit heden reeds gebeurd, gezien onder meer holebi’s die naar Brunei reizen het mikpunt zijn van deze nieuwe strafwet? Kan u toelichten? 

Beeld: Timothy Junes
Bron: Open Vld

Een gedachte over “Open Vld: België moet invoering van sharia in Brunei formeel veroordelen en voorleggen aan VN-Veiligheidsraad

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: