Nederlandse LGBT-organisaties teleurgesteld in “ambitieloos” actieplan tegen homofobie en transfobie

COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland (TNN) en Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID) noemen het voorstel tot actieplan tegen holebifobie en transfobie van minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) “ambitieloos”. 

De belangenorganisaties hadden de regering in Nederland gevraagd om een actieplan tegen holebifoob en transfoob geweld omdat veel LGBTI’s te maken krijgen met geweld om wie ze zijn. Jaarlijks worden minder dan tien daders voor LGBTI-discriminatie veroordeeld. “In het actieplan dat de regering op 2 april naar de Kamer stuurde, worden nauwelijks nieuwe maatregelen tegen holebifoob en transfoob geweld geweld aangekondigd.”

Werkelijkheid

“Mensen krijgen klappen, worden gepest en uitgescholden en de regering laat alles bij het oude. Dat is diep teleurstellend”, aldus de voorzitters van COC, TNN en NNID in een boze reacties. “Er zijn stevige maatregelen nodig, en we vragen de Tweede Kamer om daar alsnog voor te zorgen.”

De belangenorganisaties willen onder meer dat de politie altijd werk maakt van discriminatiezaken en steeds diepgaand onderzoekt. 

Het Openbaar Ministerie zou bij discriminatie altijd een hogere straf moeten eisen. In de basisopleiding van agenten en officieren van justitie (procureurs, red.) zou er verplicht en structurele aandacht moeten zijn voor de aanpak van discriminatie, niet slechts vrijblijvende informatie. 

Ook zouden de wettelijke straffen op alle vormen van discriminatie moeten worden verhoogd, zo vinden de organisaties.

Optelsom

“In het plan dat minister Grapperhaus op 2 april naar de Kamer stuurde, beschrijft de regering vrijwel uitsluitend wat ze nu al doet om discriminatie van holebi’s, transgenders en intersekse personen te bestrijden. Er staan nauwelijks nieuwe maatregelen in het plan. Het gaat voor een groot deel om maatregelen van gemeenten en om preventieve maatregelen. De belangenorganisaties vinden preventie van geweld belangrijk, maar willen ook stevige maatregelen tegen de daders.”

7/10

In Nederland krijgen zeven op de tien LGBTI’s in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Onder transgender personen liggen de cijfers hoger. 

“Het gaat om honderdduizenden Nederlanders. Jaarlijks doen tussen de duizend en vijftienhonderd mensen hiervan melding of aangifte. Het komt regelmatig voor dat de politie aangiften van LGBTI-discriminatie niet in behandeling neemt. De rechter veroordeelt jaarlijks minder dan tien daders voor LGBTI-discriminatie, vaak tot een lage boete of een taakstraf.”

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: