Documentaire ‘Acting Straight’ onderzoekt mannelijkheid in gayscene

Op maandag 8 april zendt NPO 2 (Nederland 2) de documentaire ‘Acting Straight‘ van Tofik Dibi en Willem Timmers uit. Ze onderzoeken mannelijkheid in de gayscene.

Willem en Tofik ervaren een wereld met verstikkende ideeën over wie de ultieme homo is: mannelijk, gespierd en allesbehalve vrouwelijk. Wat voor invloed heeft dit op hen en andere homo’s die niet voldoen aan dit ideaalbeeld?

In ‘Acting Straight’ nemen Willem en Tofik hun eigen ervaringen onder de loep en gaan in ze gesprek met andere homo’s over hun positie in de gayscene. Waar de één bewust afstand neemt van de strenge verwachtingen, lijkt de ander er juist aan onderdoor te gaan. ‘Acting Straight’ legt een ongemakkelijke waarheid bloot. Pride mag dan hun lijfspreuk zijn, maar de angst om niet mannelijk genoeg te zijn heeft veel homo’s in zijn greep.

“Sommige mannen gaan extra vaak naar de sportschool en proberen vrouwelijke trekjes af te leren”, vertelt Tofik Dibi in het NOS-radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen‘.

Timmers: “Je ziet soms dat mensen die zelf zijn gepest of zijn buitengesloten later hetzelfde gaan doen.” Tofik denkt dat het ook met de media te maken heeft. “Een bepaalde mannelijkheid zie je steeds terugkomen als ideaal in boeken, films en op tv.” 

‘Acting Straight’, op maandag 8 april om 23.35 uur op NPO 2. 

Beeld: Mohamed Hassan, Pixabay
Bron: NPO, NOS

%d bloggers liken dit: