Trans* March Brussels op 4 mei: “niets over ons zonder ons”

Op zaterdag 4 mei houdt Transemble de eerste Trans* March Brussels. Het collectief voelt zich niet vertegenwoordigd in de ‘klassieke’ prides zoals de Belgian Pride en Antwerp Pride.

Transemble is een collectief van trans*, niet-binaire en gender-non-conforme mensen die vinden dat LGBTQI-kwesties vercommercialiseerd en toegeëigend worden. Transemble wil een radicaal inclusieve safe space creëren waar diversiteit omarmd wordt. 

Transemble is een collectief van trans*, niet-binaire en gender-non-conforme mensen die hun krachten bundelen tegen de commercialisering en toeëigening van LGBTQI-kwesties. Transemble wil een radicaal inclusieve safe space creëren waar diversiteit omarmd wordt. 

“Onze gemeenschappen zijn divers”, vertelt Transemble. “Onze verhalen kunnen niet herleid worden tot één narratief. We verzetten ons tegen de instrumentalisering van onze verhalen en weigeren ons te assimileren. Daarom: niets over ons zonder ons!”

Transemble herkent zich niet in de grote prides in Brussel en Antwerpen. “Pride moet naar de essentie terugkeren: een protestactie door een voor minderheden, met de focus op rechtvaardigheid en radicale inclusie. Pride moet voor ons geen feest zijn voor de massa, maar een strijd voor de enkelingen.”

Transemble wil over de taalgrenzen heen werken. Het haalde de mosterd in Parijs, Dublin, Keulen en Belfast. “Door deze evenementen zelf bij te wonen ervoeren we de enorme impact het kan hebben om zo veel verschillende trans* personen bij elkaar te zien – zeker als je zelf nog heel zoekend bent. België had nog geen Trans March, dus beslisten we er zelf een te organiseren. Een mars zonder politieke partijen of bedrijven, maar een pride voor het volk.”

Intersectionaliteit

“Radicale inclusie betekent dat je transfobie niet kan bestrijden zonder te strijden tegen onder meer racisme, seksisme, ageisme, ableisme, fat shaming en homofobie.”

“Velen onder ons leven op het kruispunt van verschillende gronden van onderdrukking en enkel door dit te erkennen vermijden we dat we de positie van wie al privileges heeft, enkel versterken.”

Transemble is een collectief dat horizontaal werkt. Een groep vrienden die er belang aan hecht dat ieders input wordt gehoord en dat iedereen zich goed voelt. Het gaat erg informeel aan toe, vertellen ze ons. 

Je kan Transemble contacteren via Facebook of via https://cargocollective.com/transemble.

Beeld: Trensemble
Bron: Antwerp Pride Magazine

Een gedachte over “Trans* March Brussels op 4 mei: “niets over ons zonder ons”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: