Fran Bambust bij Amerikaanse internationale wielerploeg voor transvrouwen TNWC

Imagineer Fran Bambust maakt voortaan deel uit van de Trans National Women’s Cycling Team (TNWC), een Amerikaanse en internationale wielerploeg voor transvrouwen.

Bambust, voormalig woordvoerder van çavaria, fietst sinds vorige zomer op sportief niveau. Ze nam toen deel aan de Zwift Academy, een trainingspakket van het e-cycling-platform.

Toen daar werd gediscussieerd of het wel eerlijk was dat transvrouwen aan vrouwenwedstrijden deelnamen, besloot ze zich als transvrouw kenbaar te maken.

“Sport viert diversiteit, niet gelijkheid”, stelt ze. “We zijn allemaal anders en dat maakt het net zo boeiend. Misschien hebben sommige transvrouwen op sommige puntjes een voordeel, maar op andere weer helemaal niet.”

Doorzetten en doorbijten

Intussen gooide ze zich steeds meer op het wielrennen en maalt ze wekelijks enkele honderden kilometers, met flink wat hoogtemeters ertussenin.

“Wielrennen betekent bijzonder veel voor me. Ik startte ermee voor mijn transitie om gewicht te verliezen en mijn lichaam te hervormen, maar het leerde me ook door te zetten en door te bijten zelfs al wordt te pijn dreunend voelbaar. Maar wielrennen in een team levert ook bijzonder veel sociale steun en aanvaarding. Als je wint, win je voor een hele groep. En winnen is heerlijk”, zegt ze met een brede grijns.

Probleemvrije zichtbaarheid

Al racend leerde ze ook andere transwielrensters kennen. Sommige leven verborgen, maar andere zijn er open over, al dan niet ongewild geout. 

Een van die wielrensters, Jillian Bearden, de eerste professionele transgender wielrenster in het peloton die kans maakt om deel te nemen aan de Olympische Spelen in 2020, richtte haar eigen team op, het TNWC. 

TNWC ziet wielrennen als een uiting van doorzetting, liefde en beleefdheid in de publieke ruimte. Wanneer de ploeg ergens racet, maakt het ook punt om trans* vrouwen een gezicht te geven en te tonen aan het brede publiek wat trans* zijn kan inhouden.

Dat treedt Fran Bambust helemaal bij. “Zichtbaarheid leidt tot gesprek en aanvaarding, nietwaar. En zelfaanvaarding wordt er ook een stuk makkelijker door”, zegt Bambust. 

Totdat prof. dr. Petra De Sutter in beeld kwam, was Bambust vaak de transgender van dienst in nieuwsprogramma’s. Ze brak dan regelmatig een lans voor probleemvrije zichtbaarheid. Met haar toetreding tot het wielerteam zet ze die woorden ook om in stevige actie.

Beeld: Fran Bambust

%d bloggers liken dit: