Kwart meer meldingen van transfobie in Nederland

In Nederland is in 2018 het aantal meldingen van discriminatie tegen transgenders gestegen met ruim een kwart, terwijl het aantal meldingen op veel andere gronden juist af lijkt te nemen. Dat meldt Transgender Netwerk Nederland (TNN).

Geen vast contract krijgen omdat bij je baas bekend is dat je een medische operatie wilt ondergaan. Uitgescholden worden door je huurbaas of je buren. Niet mee mogen doen aan een cursus omdat je geen vrouwelijke geslachtsdelen hebt, hoewel je voor de wet wél vrouw bent. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de meldingen die er in 2018 zijn binnengekomen bij antidiscriminatiebureaus in Nederland.

Algemene afname

Uit de ‘Discriminatiecijfers in 2018‘ van politie en antidiscriminatievoorzieningen blijkt dat het aantal meldingen van discriminatie over het algemeen afneemt. Maar als je naar het aantal discriminatiemeldingen van transgenders kijkt, is dat juist gegroeid. In het rapport van TNN ‘Meldingen transgender discriminatie 2018‘ zijn alle cijfers van de politie, de antidiscriminatiebureaus en overige meldpunten gebundeld. 

“De grotere zichtbaarheid van transgender personen doet misschien geloven dat de emancipatie vooruit gaat, maar trans personen krijgen nog dagelijks te maken met uitsluiting”, zegt TNN-voorzitter Brand Berghouwer.

Trend

Dit is het tweede jaar op een rij dat het aantal meldingen stijgt. In 2017 steeg het aantal meldingen bij antidiscriminatiebureaus zelfs met 44%. De meeste meldingen van discriminatie gaan over omstreden behandeling en vijandige bejegening op het terrein van de arbeidsmarkt, collectieve voorzieningen en commerciële dienstverlening.

Uit onderzoek van TNN naar de veiligheid van transgender personen blijkt dat transgender personen in Nederland veel te maken krijgen met geweld. Ze voelen zich twee keer zo vaak onveilig als gemiddeld, worden zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd, en zijn tien keer zo vaak slachtoffer van cyberpesten.

Beeld: Wikipedia
Bron: Transgender Netwerk Nederland

%d bloggers liken dit: