Transgendercentrum Gent: Wachttijden voor transgenderzorg zijn onaanvaardbaar lang

Het gebeurt dat transgenders maanden tot jaren moeten wachten op gepaste zorg. Dat zegt prof. dr. Guy T’Sjoen van het Transgendercentrum van het UZ Gent in De Morgen

Professor T’Sjoen pleit voor aparte en gespecialiseerde diensten in ziekenhuizen, zoals die ook bestaan voor cardiologie of pneumologie. “Het wachten kan fataal aflopen”, zegt de arts.

In België zijn er naar schatting zo’n 30.000 mensen die vinden dat hun geboortegeslacht niet overeenkomt met wie zijn. Niet iedereen van die 30.000 wil zijn of haar lichaam aanpassen. Wie dat wel wilt, moet geduld hebben. 

Wachttijden

Waren er in december nog 150 mensen op de wachtlijst bij het Transgendercentrum, dan zijn er dat nu 301. “Deze mensen kunnen we niet tijdig inboeken”, stelt diensthoofd T’Sjoen. 

Negen maanden wachten voor het intakegesprek is geen uitzondering. Op andere afspraken is het nog langer wachten. Vijf à zes maanden voor een hormonenbehandeling, twee jaar voor vaginoplastiek (het maken van een vagina). Falloplastiek (het maken van een penis) is vier jaar wachten. 

“We beseffen heel goed dat dit geen goede zorg meer is”, zegt T’Sjoen. “Deze groep wacht gemiddeld al tien jaar vooraleer ze een eerste stap naar de zorg zet.”

Andere ziekenhuizen

Andere ziekenhuizen bieden wel opvolging aan, maar niet zoals UZ Gent. T’Sjoen pleit voor trans-afdelingen in meer ziekenhuizen. Net zoals cardiologie of oncologie. 

De Block

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) maakte in 2017 1,17 miljoen euro vrij voor transgenderzorg. Patiënten krijgen sindsdien in conventiecentra hun psychosociale zorg terugbetaald en er is een geneesmiddelenforfait voor puberteitsremmers.

“De ter beschikking gestelde budgetten voor de conventies zijn niet volledig opgebruikt”, zegt De Block in De Morgen. 

Beeld: Wikipedia
Bron: De Morgen

%d bloggers liken dit: