Antwerp Pride en Het Roze Huis houden LGBTQ History Week van 24 tot 30 juni

Antwerp Pride en Het Roze Huis – çavaria Antwerpen organiseren voor het eerst een LGBTQ History Week, van 24 tot 30 juni. Juni is de maand waarin de Stonewall Riots uitbraken en is in de Verenigde Staten al langer LGBTQ-geschiedenismaand. 

Op maandag 24 opent de history week met ‘Dungeons and Drag Queens‘. In deze show spelen zes dragqueens samen met het publiek de game ‘Dungeons and Dragons‘. De cast neemt het publiek mee in een fantasiewereld vol morele dilemma’s, gedachtenexperimenten en metaforen van queer leven. 

‘Dungeons and Drag Queens’ is een project van designer Derk Over en filosoof Merlijn Terpstra. Ze zijn ga(y)mers en drag/queers en zien veel overeenkomsten. Ze zijn ervan overtuigd dat het delen van fantasieën, inzicht verschaft in hoe we obstakels en verlangens in het leven tegemoet treden.

Pride en pioniers

Op woensdag 26 juni zijn scholen welkom voor de documentaire ‘Strijders voor de liefde‘. Daarin onderzoekt Sipke Jan Bousema het hoe en het waarom van pridemanifestaties. 

’s Avonds bespreekt gastvrouw Fleur Pierets met jonge activisten wat een ‘holebipionier’ anno 2019 is. Er zullen ook muziek en een buitenbar zijn. 

Memorandum

Op vrijdag 28 juni wordt een memorandum voorgesteld aan pers en publiek. Daarbij geven Antwerp Pride en Het Roze Huis een voorzet aan het stadsbestuur voor een sterker beleid wat betreft seksuele en genderdiversiteit. Kwestie van de pioniersrol van Antwerpen verder te zetten.

Film en party

Cinema Cartoon’s programmeert tijdens de history week op zaterdag ‘Cherry Grove Stories‘ uit 2018 waarin je kennismaakt met een unieke veilige haven voor homomannen in het New York vanaf de jaren 1950. 

Op zondag kan je er terecht voor ‘Invisible Women‘. Deze documentaire vertelt het verhaal van holebipioniers Angela Cooper en Luchia Fitzgerald, twee vrouwen die na hun ontmoeting in 1969 het leven van duizenden vrouwen in Manchester veranderd hebben.

Café Den Draak organiseert op zaterdag een themafeest. 

Praktische informatie komt op www.antwerppride.eu en www.hetrozehuis.be. Locatie wordt Bibliotheek Permeke.

Beeld: Timothy Junes

Een gedachte over “Antwerp Pride en Het Roze Huis houden LGBTQ History Week van 24 tot 30 juni

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: