Voorstelling ‘When Arabs Danced’ met regisseur Jawad Rhalib in Het Roze Huis

Shouf Shouf organiseert op vrijdag 26 april een filmavond waarbij ‘When Arabs Danced‘ wordt vertoond. Regisseur Jawad Rhalib zal op de voorstelling aanwezig zijn.

Moslimfundamentalisme heeft de ooit rijke, diverse Arabische cultuur stevig in zijn grip. De moeder van filmmaker Jawad Rhalib was buikdanseres. In een niet zo ver verleden stond deze Arabisch dans voor sensualiteit en vrouwelijkheid tot radicalen, in de naam van Allah dansen, muziek en andere artistieke expressie als onrein bestempelden. Rhalib werd geleerd dat hij zich moest schamen voor zijn moeder. Wat zijn de effecten van deze radicale ommekeer voor dansers en kunstenaars in de Arabisch wereld? Blijven ze koppig verder doen en vechten ze voor de vrijheid van meningsuiting of sijpelt er toch een vorm van zelfcensuur in hun werk? Met getuigenissen van Belgische theatermakers die worstelen met Houellebecqs Soumission, de gelauwerde actrice Hiam Abbass (Insyriated), de Iraans-Belgische theatermaakster Sachli Gholamalizad en tal van andere kunstenaars en dansers toont When Arabs Danced hoe artiesten in de heel Arabische wereld zoeken naar een antwoord op deze aanval op de (artistieke) vrijheid. 

De filmavond begint om 20 uur en vindt plaats in Het Roze Huis aan de Draakplaats in Antwerpen

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: