Kans dat homoman asiel krijgt hoewel homoseks niet strafbaar is in land van herkomst

In Italië heeft het Hof van Cassatie de zaak van Bakayoko Aboubakar S. verwezen naar een ander hof van beroep. S. is homo en moslim en wil asiel in Italië. In zijn thuisland Ivoorkust (Côte d’Ivoire) is homoseks niet strafbaar, maar riskeert er “minachting en beschuldigingen” door zijn vrouw en zijn vader.

S. is in Ivoorkust getrouwd en heeft geen kinderen. Zijn vrouw en vader ontdekten dat hij seks heeft met mannen. Zijn vriendje stier in mysterieuze omstandigheden. S. verdenkt zijn vader betrokken te zijn bij dat overlijden en zag zich genoodzaakt Ivoorkust te ontvluchten. 

Discriminatie

In eerste aanleg en in beroep hadden rechters geoordeeld dat S. geen asiel behoeft omdat homoseks niet strafbaar is in Ivoorkust en er geen gewapend conflict is. Ivoorkust is een van de welvarendere en beter georganiseerde landen in Afrika. 

Cassatie oordeelde echter dat de Italiaanse overheid ook moet controleren of er wetten zijn die mensen beschermen tegen discriminatie. Niet straffen en niet vervolgen is onvoldoende. 

Een cassatiehof beslist – net als in België – niet ten gronde over een zaak. De kwestie is nu doorverwezen naar een ander hof van beroep. Die moet een arrest beter motiveren. 

Beeld: Wikipedia
Bron: PinkNews.co.uk

%d bloggers liken dit: