PVDA wil discriminatie bestrijden op straat, bij de overheid, op school en in de gezondheidszorg

De PVDA heeft vijf speerpunten wat betreft LGBT-thema’s bij de verkiezingen van 26 mei. Ze zijn samengevat op één pagina. 

“Waar mensen ook vandaan komen, welke huidskleur, genderidentiteit of seksuele oriëntatie ze ook hebben, iedereen heeft recht op vrije zelfontplooiing. Niemand mag het slachtoffer zijn van discriminatie of geweld. Ieder moet gelijke kansen en rechten krijgen. Dat is voor ons wezenlijk. Daar gaan we voor”, klinkt het.

Wat zijn de voorstellen van PVDA?

  1. Een geweldloze maatschappij zonder discriminatie. Van praktijktests om discriminatie te detecteren tot preventie tegen holebifoob en transfoob geweld. “We stellen een coherent federaal actieplan op, dat elke vorm van discriminatie (racisme, seksisme, homofobie, discriminatie op grond van sociale afkomst, een handicap, taal, godsdienstige of politieke overtuiging, leeftijd enzovoort) bestrijdt.”
  2. Een sterk middenveld. “We stellen een coherent federaal actieplan op, dat elke vorm van discriminatie (racisme, seksisme, homofobie, discriminatie op grond van sociale afkomst, een handicap, taal, godsdienstige of politieke overtuiging, leeftijd enzovoort) bestrijdt.”
  3. De overheid moet het goede voorbeeld geven. PVDA wil het gemakkelijker maken om van voornaam of geslachtsaanduiding te veranderen. Overheidscommunicatie moet ook inclusiever en LGBT-asielzoekers moeten respectvoller behandeld worden.
  4. De partij wil strijden tegen pesten op school, inclusiever lesmateriaal en leerlingenorganisaties waarbij de scholieren strijden tegen discriminaties. 
  5. Gezondheid. De PVDA wil af van de psychiatisering van transgenders, wil niet dat jonge intersekse personen ongewild geslachtscorrigerende chirurgie moeten ondergaan, gratis hiv-medicatie en LGBT-inclusieve gezinsplanning. Senioren moeten zich niet verplicht voelen in het rusthuis terug in de kast te moeten kruipen.

Het volledige programma vind je hier

Beeld: B3R3N1C3, Pixabay

%d bloggers liken dit: