Caster Semenya moet testosterongehalte verlagen om te blijven sporten bij de vrouwen

Caster Semenya (28) uit Zuid-Afrika heeft van het Internationale Arbitragehof voor Sport in Zwitserland te horen gekregen dat ze testosteronverlagende medicatie moet nemen als ze bij de vrouwen wil sporten.

De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) eiste dat ze die middelen innam omdat ze te veel testoron in zich heeft. Daartegen tekende ze beroep aan, maar verloor dus. 

Semenya heeft hyperandrogenisme, waar­door ze van nature veel testosteron in zich heeft. Zelf zegt ze dat ze “ontegensprekelijk een vrouw” is. Semenya vond de beslissing van het IAAF discriminerend, oneerlijk en mogelijk schadelijk voor haar gezondheid.

Discriminerend maar noodzakelijk

Het Arbitragehof geeft toe dat de verplichting om medicatie te nemen, discriminerend is. Maar het Hof stelt ook dat deze noodzakelijk is om de competitie eerlijk te houden.

Genderverwachtingen

Semenya’s situatie brengt het vraagstuk over de opdeling van mannen en vrouwen naar voren en dus ook de vraag of iemand genoeg man of vrouw is. 

De IAAF stelde in 2011 parameters op op grond van testosterongehalte, niet op grond van geslacht. De IAAF kreeg nu gelijk, maar of dit de discussie zal doen stoppen, is onzeker.

Semenya reageert alvast ‘niet’. 

Mokgadi Caster Semenya (Polokwane, 7 januari 1991) is een Zuid-Afrikaanse middellangeafstandsloopster, die gespecialiseerd is in de 800 m. Zij werd in 2009 wereldkampioene en Zuid-Afrikaans kampioene in deze discipline en nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en won hierbij in totaal een zilveren en een gouden medaille. Door de latere diskwalificatie van de Russische winnares van de 800m van 2012 Maria Savinova werd de aanvankelijk zilveren medaille van Semenya in 2017 alsnog omgezet in een gouden.

Beeld: Wikipedia
Bron: De Standaard, Wikipedia

%d bloggers liken dit: