Netwerk Intersekse vindt het ongehoord dat een tribunaal atlete verplicht hormonen te nemen om meer vrouw te zijn

Het Tribunal Arbitral du Sport (TAS) in Zwitserland oordeelde op woensdag 1 mei dat atlete Caster Semenya (28) uit Zuid-Afrika verplicht hormoonbehandelingen moet ondergaan om aan internationale atletiekwedstrijden deel te kunnen deelnemen. Het Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID) is kwaad.

Het NNID noemt het oordeel “een zwarte bladzijde voor intersekse personen”. COC Nederland sluit zich daarbij aan. “Het is ongehoord dat het sporttribunaal Caster Semenya verplicht tot ingrijpen in haar kerngezonde lichaam als voorwaarde voor wat ze het beste kan en het liefste doet: op topniveau atletiek bedrijven”, aldus NNID-voorzitter Inge Intven.

“Het is een zwarte bladzijde in de emancipatie van intersekse personen. En voor ieder ander, want wie je bent moet niet gereduceerd worden tot je testosteronniveau.”

Oorzakelijk verband

“Er is wetenschappelijk geen oorzakelijk verband aangetoond tussen een hoog testosteronniveau en betere prestaties. Sterker nog, veel vrouwen met een hoog testosterongehalte zullen daardoor eerder minder goed presenteren. Daarnaast maakt iedere topsporter gebruik van lichamelijke en genetische voordelen”, zo stelt NNID.

Lange benen

Het NNID vraagt zich af waarom de internationale atletiekfederatie IAAF juist hyperandrogenisme eruit pikt, terwijl iedere topsporter lichamelijke voordelen heeft. Zo bestaan er ook geen regels om de beenlengte van een atleet in te perken, omdat een sporter voordeel zou hebben bij lange benen.

Volgens NNID heeft een atlete als Caster Semenya, die geboren en opgevoed is als vrouw, alle recht om deel te nemen in de vrouwensport en wordt ze door maatregelen van de IAAF gediscrimineerd. 

Iets wat het TAS erkende, maar in deze zaak geoorloofd vond. 

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: