Programma Queer Pride Gent 2019 op zaterdag 11 mei

De eerste Queer Pride Gent, op zaterdag 11 rond de Vrijdagmarkt in Gent, is een open uitnodiging aan iedereen voor deelname aan een of meerdere activiteiten uit een divers, alternatief aanbod van onder meer lezingen en debatten, performances, live muziek, deejays, een speaker’s corner met open mic, radio, een fair, en kunstzinnige interventies waaronder de verdere invulling van een queer monument.

Een greep uit het aanbod.

Queer Performance Square 

Locatie: Vrijdagmarkt (open lucht, geen zitplaatsen)

Van 13 uur tot middernacht.

De Vrijdagmarkt wordt Queer Square. Met livemuziek, cabaret, dans, drag, een mobiele biechtstoel om opgedrongen schuldgevoelens te ventileren en een theatertent rond genderidentiteit. Op de stage een zotte line-up van deejays en queer performers, onder meer Divan & The House of Quoi, DJ Margaux, Camille Pier, KosmoSuna, Sire en als afsluiter House of Lux.

Line-up: https://queerpridegent.be/queersquare/

Queer Monument

Locatie: Vrijdagmarkt

Projectie op 11 mei rond 22 uur (testmoment op donderdag 9 mei om 22 uur); lezing en debat in het Poëziecentrum (Vrijdagmarkt 36) op 11 mei om 18.20 uur – 19.30 uur.

Queer Pride Gent gaat terug naar de essentie van pride: protest, activisme en het strijden voor gelijke rechten en inclusiviteit. Daarbij hoort ook een mo(nu)ment van bezinning: een blijvende herinnering aan de geleverde strijd door en voor Gentenaars én een blik op de toekomst. 

Het activistisch collectief #LHBTMonumntGent heeft reeds een aantal ludieke acties gezet. 

Om 18.20 uur vinden in het Poëziecentrum een lezing en debat plaats. In samenwerking met kunstenares Lize Blauw transformeren we het standbeeld van Jacob van Artevelde tot Queer Monument via eigenzinnige projecties rond 22 uur op 11 mei. Een testmoment rond dezelfde tijd vindt plaats op donderdagavond 9 mei.

Meer info: https://queerpridegent.be/queer-monument/

Spoken word en Speaker’s Corner

Locatie: Groot Kanonplein (open lucht, geen zitplaatsen)

Van 13 tot 18 uur.

Meer dan 20 slam poets en spoken woordkunstenaars treden op rond de queerthematiek. Aanmelden voor de open mic kan ter plekke. Tot slot is er ook aandacht voor het Safe(r) Space Manifesto en de organisaties die het onderschrijven.

Line-up: https://queerpridegent.be/openmic

Lezingen en debatten

Locatie: Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36 (binnen, 80 zitplaatsen)

Van 13.45 uur tot 19 uur.

Tijdens het organiseren van Queer Pride Gent kwamen veel verschillende visies over het queer zijn, queerpolitiek en identiteit naar boven. Deze debatten trachten de discussies open te trekken. In vier debatten zal het gaan over pride identity, intersectionaliteit en gedeelde strijd, queers en politie, en Queer Monument.

Line-up: https://queerpridegent.be/debates

Queer Stage, Queer Fair en Queer Pradio

Locatie: Edward Anseeleplein (open lucht, beperkt aantal zitplaatsen)

Van 13 tot 22 uur (podium), 11 tot 19 uur (fair)

Het Anseeleplein wordt bezet door een Queer Stage die een stem geeft aan activisten, rebellen en onderdrukten. Queer Fair verwelkomt organisaties die uit de boot vallen bij het Regenboognetwerk en focust op intersectionaliteit. Veganistisch eten door Lokaal, pintjes door Lesbier en 100PAP. Onze Queer Pradio documenteert alles live vanop het plein. 

Dit alles onder het motto: “Pride is a protest. Wij vechten voor totale queer vrijheid. Geen plaats voor racistische_seksistische_homofobe_transfobe_xenofobe_… kackscheisse!”

Line-up: https://queerpridegent.be/stage_fair_pradio/

Op de Fair kun je verder vier verschillende zines (Fair) terugvinden en zullen er verschillende speeches plaatsvinden (Queer Stage) rond de thema’s neurodivergentie, institutioneel geweld, migratie en solidariteit, en seksuele en romantische gevoelens die verder gaan dan LGB(T).

Meer info: https://queerpridegent.be/content

Stille ruimte

Locatie: Locatie: Sint-Jacobskerk

Van 14 tot 18 uur

De stille ruimte is een plaats waar je tot rust kunt komen als je overprikkeld bent door al het feestgedruis.

Beeld: Queer Pride Gent

3 gedachten over “Programma Queer Pride Gent 2019 op zaterdag 11 mei

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: