TISZO en Mister Gay Belgium-finalist Denley Blanchard lanceren ‘Doorprik het’ om bufferperiode bij bloeddonatie door homo’s en bi’s in te korten

De LGBT-vereniging TISZO uit Sint-Niklaas en Mister Gay Belgium 2019-finalist Denley Blanchard hebben Doorprik het gelanceerd. 

“Met Doorprik het willen we mensen bewust maken dat homo- en biseksuele mannen in België enkel bloed mogen geven als ze voor twaalf maanden geen seksuele contacten hebben gehad met een andere man”, vertelt Wim Raes van TISZO. 

“Er zijn namelijk landen waar dat deze groep wel veilig bloed mag geven, ze werken met betere testen, opvolgingsprocedures en een kortere bufferperiode. Dit zouden we graag ook in ons land zien. Hopelijk kunnen we zo een tekort aan bloed wegwerken.”

Bufferperiode

“Met deze campagne willen wel het huidig beleid voor homo- en biseksuele mannen die bloed of plasma willen doneren aankaarten”, zegt Denley Blanchard.

“Wij vinden deze bufferperiode veel te lang en omstreden. We zijn het eens dat de patiënt zo’n veilig mogelijk bloedproduct moet kunnen ontvangen! Dit kan ook met een kortere periode van uitsluiting.”

Op donderdag 16 mei volgt een eerste actie op de Grote Markt van Sint-Niklaas. 

Beeld: RDeLaRosa0, Pixabay

%d bloggers liken dit: