LGBT-activiste opgepakt omdat ze Maria-beeld met regenboogvlag combineert

In Polen is LGBT-activiste Elżbieta Podleśna (51) opgepakt omdat affiches verspreidde waarop Maria en Jezus gecombineerd werden met de regenboogvlag. Ze wordt ervan beschuldigd religieuze gevoelens te hebben beledigd. 

Podleśna was afgelopen weekend nog op bezoek in België en Nederland op uitnodiging van Amnesty International. 

Bij thuiskomst deed de politie een inval in haar woning, waarbij haar laptop, gsm en ander materiaal in beslag werden genomen. 

“Onwettig”

“Omdat er geen enkel bewijs is van iets dat ook maar in de buurt komt van een misdrijf, is de enig mogelijke conclusie dat Podleśna is opgepakt vanwege haar vreedzame activisme”, schrijft Amnesty International.

“De Poolse autoriteiten moeten stoppen met het intimideren van vreedzame demonstranten en activisten. Mensen die alleen maar opkomen voor hun rechten zouden niet gearresteerd moeten worden. Het beperken van de vrije meningsuiting van activisten is onwettig en moet onmiddellijk stoppen”, aldus Amnesty International.

Politieke gevangene

Elżbieta Podleśna is een politieke gevangene, stelt Rémy Bonny, expert LGBT-kwesties in postcommunistische landen. Hij roept de Europese Unie en de Raad van Europa op tot actie. 

Er is uiteraard al protest. Dinsdag is er betoogd. Oppositieleider Robert Biedroń liet zich fotograferen terwijl hij een Maria-beeld vasthoudt. Biedroń is openlijk homoseksueel. 

Clash

In Polen zijn er spanningen tussen stad en platteland, waarbij stedelingen eerder verandering willen en mensen buiten de steden tradities willen vrijwaren. 

Beeld: Wikipedia
Bron: Roze Golf, Rémy Bonny

Een gedachte over “LGBT-activiste opgepakt omdat ze Maria-beeld met regenboogvlag combineert

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: