Gelijkekansenorganisaties pleiten voor sterk gelijkekansenbeleid en middenveld

Woensdag organiseerden çavaria, de Vrouwenraad, RoSa, het Minderhedenforum, GRIP, Furia en Ella gezamenlijk Het Grote Gelijke Kansen Debat in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel

Politieke partijen en middenveld gingen er met elkaar in debat over (on)gelijkheid en gelijke kansen. De middenveldorganisaties pleitten voor een sterk gelijkekansenbeleid en een sterk middenveld.

Unieke samenwerking

De zeven gelijkekansenorganisaties sloegen de handen in elkaar, verbonden door hun kijk op de wereld, hun strijd tegen structurele ongelijkheid, stereotypen en stigmatisering. 

“We spreken hier met één stem, voor een sterk gelijkekansenbeleid, meer wetenschappelijk onderzoek, adequate financiering en ondersteuning van het middenveld”, zegt Yves Aerts, coördinator van çavaria.

Onderwijs als sleutel

Een eerste panelgesprek focuste op onderwijs. “Gelijke kansen vragen om inclusief onderwijs. Dat betekent dat we kinderen en jongeren gelijkwaardig behandelen en niet beoordelen, noch benadelen, op basis van hun afkomst, geslacht, seksuele voorkeur of fysieke kenmerken. Het betekent wel differentiëren, ondersteunen waar nodig, drempels wegnemen. Elk kind is uniek en vraagt om maatwerk”, legt Bieke Purnelle van RoSa uit.

Ook in het verkiezingsmemorandum van çavaria neemt onderwijs een belangrijke plaats in. 

“Uit onze schoolklimaatenquête blijkt dat meer dan 40% van de scholieren zich onveilig voelt op school omwille van hun seksuele oriëntatie. Een kwart van de scholieren vermijdt om die reden de kleedkamers en toiletten op school”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. 

“Het onderwijs vormt de burgers van morgen en is dé plaats om onze maatschappij duurzaam te veranderen. We mogen niet toelaten dat kinderen en jongeren zich daar onveilig voelen.”

Intersectionaliteit 

Het Grote Gelijke Kansen Debat gaat door tijdens het PrideFestival, de aanloop naar de Belgian Pride op 18 mei. De Belgian Pride focust met de slogan #AllforOne op intersectionaliteit of kruispuntdenken. Dat principe ligt eveneens aan de basis van de nauwe samenwerking tussen de gelijkekansenorgansiaties. 

“Mensen bestaan uit veel meer lagen dan enkel hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit”, legt Borghs uit. 

“Waar verschillende vormen van discriminatie en uitsluiting elkaar snijden, spreken we van intersecties of kruispunten. De realiteit voor iemand die verschillende vormen van discriminatie ervaart, is complex en mogen we niet uit het oog verliezen.”

De Stemwijzer

Op DeStemwijzer.be leer je meer over de standpunten van de verschillende partijen over gendergelijkheid, seksuele gezondheid en holebi- en transgenderthema’s. 

Aan de hand van 26 stellingen ontdekt de kiezer welke partij het best aansluit bij zijn, haar, hun mening over deze thema’s. 

Het Grote Gelijke Kansen Debat kan worden herbekeken via Facebook. 

Beeld: PublicDomainPictures, Pixabay
Bron: çavaria

%d bloggers liken dit: