Dit is de ‘dé type-homofoob’

In Frankrijk is een portret opgesteld van ‘de type-homofoob’. 1.229 holebi’s en transgenders die slachtoffer zijn holebifoob en transfoob geweld zijn hiervoor ondervraagd.

De studie is gevoerd door Ifop voor de Fondation Jasmin Roy Desmarais, de Fondation Jean Jaurès en de Délégation Interministérielle à la Lutte Contre le Racisme, l’Antisémitisme et la Haine anti-LGBT (DILCRAH).

15% van de ondervraagden was slachtoffer van verbaal geweld. 7% van fysiek geweld. 10% werd bedreigd met outing.

Wie?

De meerderheid van de daders zijn mannen tussen de 18 en 30 jaar die in groep handelen. De groep creëert een dynamiek van aansporing en legitimiteit. 

De ondervraagden kregen de vraag hoe de dader er uitziet. De respondenten vermelden het vaak haarkleur, een baard of niet, lengte, hoe vulgair de dader is, of hij er als schorriemorrie uitziet en dronkenschap.

Huidskleur

Slechts 10% van de ondervraagden vermeldt huidskleur. 4% herinnert zich een blanke dader, 6% een Noord-Afrikaanse of Arabische en 2% een zwarte.

Maar liefst 41% kan zich geen fysieke kenmerken herinneren. 

Melden

Slechts 54% van de slachtoffers praat met vrienden en/of familie over het incident. 27% is bereid het incident officieel te melden bij instanties. 20% legt daadwerkelijk klacht neer. 

Melden in België

Hoe meld je holebifobie en transfobie in België

  • Bij de politie. 
  • Bij Unia.
  • Op de Uni-form-app.
  • Praat erover met iemand van Lumi.
  • Praat erover met vrienden en/of familie. 

Beeld: Free-Photos, Pixabay
Bron: Têtu, Le Monde

%d bloggers liken dit: