Wat moet België doen om op 1 op Rainbow Index Europe te staan?

België staat op 2 op de Rainbow Index Europe van ILGA-Europe. Maar ons koninkrijk scoorde minder goed: 73% ten opzichte van 79% in 2018. Op school zou het klinken: “beter je best doen”.

ILGA-Europe stipt aan dat België nog heel wat werk heeft op het vlak van rechten van intersekse personen. Dat zijn personen die geboren zijn met geslachtskenmerken die niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk zijn. 

“Net als seksuele oriëntatie moeten geslachtskenmerken ook expliciet worden opgenomen in onze antidiscriminatiewetgeving”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. 

“Momenteel zijn intersekse personen die gediscrimineerd worden op het werk of op school afhankelijk van de interpretatie van de rechter.”

“Er moet ook een verbod komen op onnodige medische ingrepen op intersekse kinderen. Baby’s en kinderen opereren om hun lichaam meer in overeenstemming te brengen met dat van een jongen of meisje, zonder dat zij daartoe toestemming kunnen geven, is nefast voor de verdere ontwikkeling van het kind en bovendien een schending van de mensenrechten”, aldus Borghs.

Geslachtsregistratie

ILGA-Europe kijkt ook uit naar de uitspraak van het Grondwettelijk Hof in de zaak rond de nieuwe Transgenderwet. De huidige wet is een grote stap voorwaarts maar sluit non-binaire personen nog steeds uit. 

“Je kan kiezen uit een M of V, een andere optie is er niet”, verklaart Borghs. “Dat is discriminatie van mensen op wie die M of V niet van toepassing is. We hopen dat het Grondwettelijk Hof ons daarin volgt.”

Haatmisdrijven

Holebifobe haatmisdrijven kunnen momenteel zwaarder bestraft worden omwille van de grote impact die ze hebben op heel de gemeenschap. Voor de meeste transfobe of interseksefobe haatmisdrijven gaat dat momenteel niet. ILGA-Europe en çavaria vragen dan ook een uitbreiding van de wetgeving.

Beeld:
Bron: çavaria

%d bloggers liken dit: