Holebi’s en transgenders getuigen over Brussel: divers, maar niet tolerant

Brussel is divers maar blaakt niet uit van tolerantie. Dat bijkt uit een studie bij LGBTQI’s in de hoofdstad. 

De studie interviewde zestien holebi’s, transgenders en queer mensen diepgaand over hun ervaringen in Brussel. Er heerst een machomentaliteit en voor blanke cisgender homomannen is het allemaal oké. Voor anderen niet. 

“De witte, mannelijke homo’s. Zij hebben hun straat in Brussel, voor anderen ligt het moeilijker”, getuigt de ene. “In Brazilië is er geen wetgeving om ons te beschermen maar toch is de situatie zeer oké, zeer vrij. Ik heb veel meer problemen hier, ondanks de wetgeving”, zegt een andere.

Geen no-gozones

Het veiligheidsgevoel verschilt van buurt tot buurt en straat tot straat. Zelfs binnen een straat kan dat verschillen. Maar no-gozones zijn er niet, zeggen respondenten. “Er zijn geen echte gevaarlijke zones, maar wel zones waar de kans groter is dat het gevaarlijk wordt. Soms gebeurt er niets, soms dan weer wel.”

De ervaringen laten een geografisch verdeelde hoofdstad zien. In zuidoostelijke en meer welvarende buurten voelen mensen zich veiliger, tegenover het noordwesten dat meer sociaal achtergesteld is. Dat komt overeen met de algemene veiligheidsstatistieken, stelt Bruzz

Macho

De zestiendeelnemer wijten holebifobie en transfobie in de eerste plaats socio-economische achterstelling en anderzijds aan religie. Ze noemen Brussel een grote heteronormatieve zone. 

Seksisme, holebi- en transfobie zijn niet ongewoon. Sommige mannen lijken hun mannelijkheid te moeten bewijzen door LGBT’s  en vrouwen te intimideren. “Het is dodelijk daarbuiten voor een jongen met heel vrouwelijke trekken”, getuigt een transvrouw wier transitie afgerond is. 

Transgender personen ondervinden trouwens dat diensten als politie, de overheid, hulpdiensten en (potentiële) werkgevers moeilijk correct om kunnen met transgenders. 

Incidenten melden, blijkt moeilijk. Respondenten voelen zich niet gehoord, verkeerd begrepen en soms zelfs homofoob behandeld. 

Beleid

Het kabinet van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) is niet verrast door de resultaten. De staatssecretaris stuurde al een driehonderd politieagenten naar LGBT-inclusieve opledingen. Maar dat moet meer en beter. Er komt ook meer sensibilisering over seksuele intimidatie.

Maar op 26 mei zijn het verkiezingen. Dan komen er nieuwe beleidsmensen en een nieuw bestuursakkoord.

Beeld: Timothy Junes
Bron: Bruzz.be

%d bloggers liken dit: