Regenboogvlaggen in álle Vlaamse steden en gemeenten voor Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie

De provinciale regenbooghuizen en çavaria roepen de Vlaamse steden en gemeenten op de regenboogvlag uit te hangen op 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). In 2018 namen 99% van de gemeenten deel aan de actie. Dit jaar doet elke gemeente en stad in Vlaanderen mee.

Overal ter wereld worden acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de rechten en het welzijn van holebi’s, transgender en intersekse personen. 

“Dat zo veel steden en gemeenten deelnemen aan onze regenboogvlaggenactie is echt een unicum”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Zowel in de grote steden als op het platteland, van de kust tot in Limburg, overal wapperen regenboogvlaggen.”

Symboolwaarde

De regenboogvlag is het symbool waarmee de holebi- en transgenderbeweging actievoert. 

“De vlag dekt echter een veel grotere lading”, legt Borghs uit. De regenbooghuizen in elke provincie, vormingsorganisatie KliQ en çavaria bekijken samen wat lokale besturen kunnen doen om tot een holebi- en transgendervriendelijk beleid te komen. 

“Dat kan gaan van het vermelden van Lumi  in het gemeenteblad en het verspreiden van onze brochures via de jeugddienst tot het opnemen van een antidiscriminatieclausule in het gemeentelijk subsidiereglement en vormingen organiseren voor het lokale woonzorgcentrum, het gemeentepersoneel of de lokale scholen.”

Weigeraars

“Dankzij de inspanningen van Regenbooghuis Limburg, REBUS in West-Vlaanderen, Het Roze Huis – çavaria Antwerpen, Casa Rosa in Oost-Vlaanderen en het Holebihuis Vlaams-Brabant hebben we een primeur: alle steden en gemeenten in Vlaanderen doen dit jaar mee”, aldus Borghs.

Kraainem en Drogenbos in Vlaams-Brabant weigerden eerder.

Beeld: Timothy Junes
Bron: çavaria

%d bloggers liken dit: