Homohuwelijk in Taiwan!

In Taiwan heeft het parlement het huwelijk opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht. Het de facto, maar niet de iure onafhankelijke land is het het eerste in Azië met het homohuwelijk. Dat op de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie.

In 2017 gaf het Hooggerechtshof van Taiwan de politiek twee jaar om het huwelijk open te stellen voor holebikoppels. Die termijn liep af op 24 mei 2019.

Het parlement boog zich over een wetsontwerp van de regering en twee wetsvoorstellen. Het wetsontwerp 748 was het progressiefst: openstellen van het huwelijk en (beperkt) adoptierecht.

Taiwan?

Taiwan heet officieel de Republiek China. De archipel is feitelijk onafhankelijk, maar wordt door slechts enkele landen formeel erkend. De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. Veel landen erkennen Taiwan daarom niet als land om hun handels- en diplomatieke relaties met China niet onder druk te zetten.

De hete adem van het conservatieve China is merkbaar. Het eist, op straffe van uitsluiting, dat Westerse luchtvaartmaatschappijen Taiwan als provincie en niet als land categoriseren op hun website.

In de hoofdstad Taipei zijn holebi’s best zichtbaar. Jongens die hand in hand lopen zijn er niet ongewoon en de gayscene is er best bruisend. Je zal er als homo een leuke tijd beleven.

Daarbuiten is het veel minder. Dat is bijvoorbeeld merkbaar op sociale media. LGBT’s trekken gewoon naar Taipei.

Beeld: Pexels, Pixabay
Bron: BBC

%d bloggers liken dit: