Tom De Cock geeft ‘gewone homo’s’ een stem en een gezicht op Paarse Vrijdag

De Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei valt dit jaar op een vrijdag en is daarom ook Paarse Vrijdag. MNM-presentator Tom De Cock wil vandaag ‘gewone homo’s’ een stem en een gezicht geven. 

“Ik krijg vaak de kritiek dat ik niet in het reine ben met mijn seksualiteit omdat ik een ‘gewone verkavelingshomo’ ben met een huis, een tuin en een kind. Doe normaal”, zegt De Cock in Het Nieuwsblad

“Al te vaak worden holebi’s en transgenders automatisch geassocieerd met extravagante prides, roze, veren en regenbogen. Gayprides zijn enorm relevant, versta me niet verkeerd. Het is fantastisch dat mensen thuis kunnen komen in die community. Maar er zijn ook homo’s, lesbiennes, transgenders die zich daar niet thuisvoelen.”

PAARS geeft hun een stem. “Ik denk dat je pakweg een diepgelovige moslimjongen die homo is, niet uit de kast gaat helpen door op school een regenboogvlag op te hangen. Die ga je wel helpen door homoseksualiteit te normaliseren.”

Individuen

PAARS benadrukt dat holebi’s en transgenders individuen zijn en benadert het hen niet als gemeenschap. “Ik ben daar zelf altijd allergisch voor geweest. Ik ben wel homo, maar heb me nooit lid gevoeld van de holebigemeenschap. Die kritiek krijg ik vaak. Dat ik niet in het reine zijn met mijn seksualiteit omdat ik heteronormatief leven leidt. Wat een oeverloze bullshit is me dat.”

Opkomen, niet vertegenwoordigen

Çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs heeft begrip voor de frustratie van de radiomaker. Hij wijst op de diversiteit en diversiteit van meningen bij holebi’s en transgenders. 

“Wij vertegenwoordigen niet alle holebi’s en transgenders”, zegt hij in Het Nieuwsblad. “Wij komen op voor de rechten en het welzijn van alle holebi’s en transgenders.” 

Iedere LGBT’s die zijn seksuele geaardheid of genderidentiteit als als problematisch ervaart er één te veel, maar als ‘verkavelingshomo’s’ zich aanvaard voelen, dan is dat dankzij de strijd die Çavaria en andere holebiorganisaties gevoerd hebben. 

“Het recht om te houden van wie je wil, het recht op kinderen, het recht op trouwen… Die zaken hebben holebi-organisaties verwezenlijkt.”

Beeld: Timothy Junes
Bron: Het Nieuwsblad

3 gedachten over “Tom De Cock geeft ‘gewone homo’s’ een stem en een gezicht op Paarse Vrijdag

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: