Belgian Pride vat LGBT-geschiedenis samen in ‘Recollecting our history’

De Belgian Pride herdenkt vijftig jaar Stonewall Inn-rellen in New York. Reden genoeg om de LGBT-geschiedenis even te schetsen. 

Tal van vrijwilligers van RainbowHouse Brussels, çavaria en Arc-en-Ciel Wallonie. Fonds Suzan Daniel, en ILGA-Europe ondersteunden de campagne met hun expertise en foto’s.

Eind juni 1969 vonden de Stonewall-rellen plaats in de Greenwich Village wijk in New York bij de ontruiming van de LGBTI+ -bar The Stonewall Inn door de Metropolitan Police. Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloot het bezoekende publiek terug te vechten. Dit was het begin van een wereldwijde Pridemovement en groeide uit tot het activisme dat we de dag van vandaag kennen.

Om het heden te begrijpen, is het belangrijk de geschiedenis te kennen. Dat we de dag van vandaag een pride kunnen organiseren, komt door jaren van activisme, lobby en mensen die opkwamen voor gelijke en gelijkwaardige rechten. Toch is er nog steeds werk aan de winkel. Zo besteden we met #AllforOne in 2019 aandacht voor ‘intersectionaliteit’. Want elk individu is uniek en heeft recht op een plek in onze maatschappij.

The Belgian Pride wil een stuk van deze geschiedenis uitdragen en vertellen. ‘Recollecting Our History’ bevat twaalf belangrijke momenten in het Pride- en LGBTI+ activisme wereldwijd, dat het verhaal vertelt van personen die vochten voor gelijke- en gelijkwaardige rechten en pioneermomenten in de geschiedenis.

‘Recollecting our history’ vind je hier

Beeld: Free-Photos, Pixabay

%d bloggers liken dit: