VIDEO | Sarah Bettens doet coming-out als transgender: voortaan is de naam Sam

Sarah Bettens (46) is begonnen met zijn transitie. Voortaan heet hij Sam Bettens. “Ik kan sowieso niet anoniem transformeren. Dat is een gevolg van mijn beroep. Alles is publiek, en dus wil ik er ineens het beste van maken en er echt actief in zijn”, zegt Bettens in De Standaard.

De klik kwam en jaar geleden, vertelt hij. Maar eigenijk was hij er al langer mee bezig.

 “Als kind had ik wel vaak het gevoel dat ik meer jongen dan meisje was, maar uiteindelijk hebben veel lesbische vrouwen dat. Jongenskleren willen aantrekken, proberen rechtstaand te plassen (…) Ik was ervan overtuigd dat ik nooit borsten zou krijgen en ik was ontgoocheld toen ze er kwamen.”

Mannenafdeling

Bettens winkelt al jaren in de mannenafdeling. “Mijn haar werd altijd maar korter en mannelijker, ik ging van ­gewone beha’s over op sportbeha’s en daarna op van die binding bras die je nog platter maken. Ik merkte dat ik die ook ‘s nachts begon aan te trekken, omdat ik niet meer kon verdragen om langs de spiegel te lopen en te zien dat ik borsten had. Er was dus duidelijk al iets bezig.”

En nu doet ze haar coming-out. Want als bekende persoon kan dat toch niet anoniem. 

Stem

Bettens is gestart met hormonentherapie. Dat zal invloed hebben op zijn stem n dus de sound van K’s Choice. “Ik ben met een lage dosis hormonen begonnen, om de overgang geleidelijker te maken dan bij de meeste mensen gebruikelijk is. Puur om te kunnen zien wat er zal veranderen aan mijn stembanden. Voor het eerst in mijn leven ga ik ook bij een stemcoach, die mij stemoefeningen geeft om te kunnen controleren wat gecontroleerd kan worden. Maar het blijft een groot vraag­teken. Het is mogelijk dat ik ineens zo’n ­puberale baard-in-de-keel-stem krijg.”

Controverse

Bettens beseft dat haar coming-out conroversieel kan zijn, omdat hij bekend is. “In theorie vindt iedereen dat iedereen in de queer community elkaar moet steunen. Maar er is ook een deel dat vindt dat wij niets gemeen hebben met elkaar. Zo’n transitie werpt natuurlijk een vervelende vraag op: is een vrouw met mannelijke trekken misschien niet goed genoeg? Transities stellen tot op zekere hoogte hun identiteit in vraag.”

Beeld: Ciell, Wikipedia
Bron: De Standaard

%d bloggers liken dit: