1.000 euro boete voor RSC Anderlecht voor “enculé” maar niet voor “alle boeren zijn homo’s”

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft RSC Anderlecht vrijdag een boete van 1.000 euro gegeven. Supporters van RSCA namen de doelman van Club Brugge en de scheidsrechter op de korrel. Ook weerklonk “alle boeren zijn homo’s”, maar daarvoor kreeg paars-wit geen boete.

De feiten dateren van 4 april. De match delegate stelde vast dat “alle boeren zijn homo’s” weerklonk. Club Brugge-doelman Ethan Horvath kreeg “enculé, fils de pute” te horen. 

Grens overschreden

Bondsprocureur Kris Wagner stelt dat een grens was overschreden. “Het is niet altijd makkelijk te bepalen wanneer iets ludiek dan wel kwetsend is. (…) Zelfs met het grootste mogelijke gevoel aan humor kunnen deze spreekkoren niet als ludiek aanzien worden. Wat acceptabel is, evolueert immers samen met de maatschappij.”

Discriminatie? 

De Geschillencommissie besliste om Anderlecht niet te straffen voor “alle boeren zijn homo’s”, omdat de woorden boer en homo “loutere benamingen zijn van een specifieke bevolkingsgroep, zonder discriminerende connotatie”. 

Om die reden werd Club Brugge eerder ook vrijgesproken voor “Alle joden zijn homo’s” in dezelfde wedstrijd.

Tegen die beslissing gaat het Bondsparket wel in beroep.

Beeld: Timothy Junes
Bron: Belga, Het Nieuwsblad

Een gedachte over “1.000 euro boete voor RSC Anderlecht voor “enculé” maar niet voor “alle boeren zijn homo’s”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: