Programma TranScreen Amsterdam Transgender Film Festival van 30 mei tot 2 juni

Dit jaar vindt de vijfde editie plaats van TranScreen Amsterdam Transgender Film Festival. Deze jubileumeditie strijkt opnieuw neer in bioscoop Kriterion, waar het vier dagen, van 30 mei tot 2 juni),vult met internationale films waarvan vele niet eerder in Nederland te zien waren, discussiepanels, vraag-en-antwoordsessies met filmmakers, een kunstprogramma en een feest.

TranScreen opent dit jaar met ‘Call her Ganda‘ (2018) uit de Filipijnen, een aangrijpende documentaire gebaseerd op de moord die een negentienjarige Amerikaanse militair pleegde op een jonge transgender vrouw. De film toont hoe transfobie, kolonialisme, racisme en seksisme samenkomen in dit gruwelijke en dodelijke geweldsdelict.

Brazilië

Het land dat in het bijzonder wordt uitgelicht dit jaar, is Brazilië. De transgendergemeenschap heeft hier al jaren te maken met een vijandige situatie, die door de recente politieke ontwikkelingen alleen maar is verslechterd. 

De transgendergemeenschap weert zich hier onder andere tegen door kunst te produceren. Een selectie hiervan is te vinden bij TranScreen. Zo wordt op donderdag 30 mei de film ‘Maria Luiza‘ vertoond, over een transvrouw die gedwongen werd ontslag te nemen na jaren trouwe dienst in het leger, omdat ze in transitie ging. 

De films binnen het ‘Brazil in Focus‘ programma zijn geselecteerd door gastprogrammeurs van Braziliaanse afkomst.

Jeugd

Bijzondere aandacht is er dit jaar ook voor de jeugd. Met het jeugdprogramma getiteld ‘#YOUTH‘ presenteert TranScreen films voor zowel transgender tieners als jongvolwassenen. 

Het doel is deze jongeren te inspireren en hen een plek te geven in de gemeenschap. 

Onderdeel van het jeugdprogramma is het ‘Growing Up Trans‘-blok op vrijdag 31 mei met aansluitend een panel waarbij ervaringen worden gedeeld over hoe het is om op te groeien als je transgender bent. 

Ook heeft het programma een eigen opening op donderdag met de feelgood-film ‘Saturday Church‘ (2017) over een 14-jarige die de eigen genderidentiteit ontdekt in de voguescene.

Het volledige programma.

Beeld: TranScreen
Bron: TranScreen

Een gedachte over “Programma TranScreen Amsterdam Transgender Film Festival van 30 mei tot 2 juni

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: