RainbowHouse Brussels klaagt politie-ingreep tijdens Belgian Pride aan

Tijdens de Belgian Pride-parade op 18 mei voerde een groep activisten van Reclaim The Pride actie tegen de aanwezigheid van politieke partijen, in het bijzonder de N-VA. RainbowHouse Brussels reageert: “politiegeweld op de pride: te veel is te veel”.

“De VNR-stoet, met militanten van verenigingen zoals Reclaim The Pride, Queers Support the Migrants en het Trans strijd collectief, werd niet alleen door de politie tegengehouden om deel te nemen aan de pride. Ze kregen te maken met geweld en traangas. Zij waren gekomen om de gevolgen van pinkwashing aan te klagen, de commerciële en politieke recuperatie van de Belgian Pride. En ook de aanwezigheid zelf van politieke partijen”, aldus RainbowHouse in een persbericht op 31 mei.

“Hun vrije meningsuiting was van korte duur. Ze hadden nog maar net de tijd gehad om zich in de stoet te plaatsen en hun spandoeken boven te halen, als ze door de politie omcirkeld werden en dan gewelddadig uit de stoet gedwongen. Er waren trouwens verschillende administrators van het RainbowHouse Brussels bij.”

“De tweede politiecohorte op de weg van de manifestanten was ter hoogte van de N-VA-truck die werd omsingeld door meer dan vijftien politieagenten, duidelijk om de veiligheid te verzekeren van hun leden.”

2018

Ook in 2018 was er protestgeweld tijdens de prideparade. Toen werd vooral N-VA geviseerd.

“Het is nu twee jaar achtereen dat er flagrant niet verantwoord politiegeweld is tijdens de parade van de Belgian Pride, tegen militanten met een duidelijke boodschap, pacifistisch en legitiem. Het is niet aanvaardbaar tijdens een herdenking van Stonewall, dat een revolte was van de meest kwetsbare en gemarginaliseerden uit onze LGBTQI+-gemeenschap, en die nog maar eens te maken krijgen met datzelfde politiegeweld tegen diezelfde mensen. Wat hebben we de laatste 50 jaar gedaan om dat soort toestanden opnieuw te laten gebeuren? Wanneer hebben wij ervoor gekozen om een politieke partij te laten deelnemen die de waarden van onze deelnemers niet respecteert?”, klaagt de Brusselse koepel van LGBT-verenigingen aan.

Geweld

“Het is onze plicht, die van iedereen en speciaal van de organiserende verenigingen zoals het RainbowHouse Brussels, ons duidelijk en stevig af te zetten van dat geweld. Anders laten we een deel van onze gemeenschap in de steek, en dan nog wel de meest kwetsbaren, die te maken hebben met racisme, de sekswerkers, al diegenen die trouwens heel vertrouwd zijn met politie en staatsgeweld, meer dan wie ook.”

Verzet

RainbowHouse Brussels verzette zich tegen de deelname van politieke partijen aan de Belgian Pride-parade en in het bijzonder aan die van N-VA. “Dat standpunt komt niet uit de lucht vallen maar komt er vanuit onze verenigingen en militanten die we elke dag zien. En die het geweld aanklagen dat de aanwezigheid van een partij zoals de N-VA betekent, maar ook al de partijen als geheel. Om de meeste kwetsbare, gemarginaliseerde en gediscrimineerde leden te steunen en zo’n gewelddadigheid te weigeren.”

“Voor ons is het hoogdringend om onze stem te laten horen en vooral die stemmen die het minst gehoord worden, het meest gemarginaliseerd zijn. En als ze zich laten horen het risico lopen om een hele namiddag omringd en gewelddadig mishandeld te worden door de politie.”

“RainbowHouse Brussels wil dus haar standpunt opnieuw benadrukken tegen de aanwezigheid van de politieke partijen tijdens de Belgian Pride, die doen meer kwaad dan solidariteit te brengen. We willen ons heftig verzetten tegen de manier waarop alles beheerd werd en dan vooral door de politie.”

The Belgian Pride

The Belgian Pride, de vzw achter de Belgian Pride, benadrukte in haar persbericht op 18 mei vooral het vlotte verloop, de inzet en de boodschao van de pride. Over het incident is de organisatie kort:  “Een kleine groep deelnemers heeft tijdens de Pride Parade actiegevoerd tegen de aanwezigheid van bepaalde delegaties.”

Beeld: RainbowHouse Brussels

%d bloggers liken dit: