VIDEO | Sam Bettens vlogt over transitie

Op 18 mei deed Sam Bettens zijn coming-out als transgender. Sarah is nu Sam. Hij vlogt erover. 

Na een coming-outvideo en een intriductievideo tot de vlogreeks, bespreekt Sam Bettens de genânte en soms ongemakkelijke momenten van de transitie.  

“Ik heb me geout, en de kinderen noemen me zowel ‘dad‘ en ‘momma‘. Ik neem testosteron, maar kan met moeite de vrouwengewichten aan bij de crossfit”, vertelt de K’s Choice-zanger in Los Angeles. “Onze vrienden noemen me Sam, maar gebruiken nog steeds ‘she‘ om naar me te verwijzen. En ik ben nogal bang dat ik harig ga worden voor mijn stem zal veranderen. Onlangs was er iemand bij ons thuis aan de airco aan het werken en kreeg ik zwijgplicht opgelegd van mijn vrouw. ‘Ik heb hem verteld dat mijn man aan het werk is in onze bureau en ik wil niet dat hij je stem hoort’, zei ze.”

Praktisch

Reizen is moeilijk, getuigt Bettens. Wie met hem fouilleren bij de veiligheidscontrole? 

Voorbeeld

Bettens wil een voorbeeld zijn. “Ik heb zelf ongelooflijk hard een rolmodel nodig gehad. Ik heb online een paar transmannen gevonden die elke week een filmpje posten, en ik hing echt aan hun lippen. Ik wou alles weten en alles ervaren, en zien dat zij er productief en gelukkig uitzagen. Dat het iets heel normaal kan zijn. Ik kan me dan voorstellen dat veel Vlaamse en Belgische jongens en meisjes in België ook zo iemand nodig hebben, aangezien hier nog niet heel veel transgenders in de kijker staan. Maar ook voor mensen die niet transgender zijn en zich vragen stellen, kan het nuttig zijn.”

Beeld: Ciell, Wikipedia
Bron: HLN

%d bloggers liken dit: