Wetsvoorstel voor openstelling huwelijk op Curaçao

Parlementsleden Gisélle M. Mc. William (MAN) en Stephen C.A. Walroud (PAR) hebben een Wetsvoorstel Aanpassing Wettelijk Huwelijk ingediend bij de Staten van Curaçao. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk dat alle koppels op Curaçao kunnen trouwen. Ook holebikoppels.

Drie LGBT-organisaties op CuraçaoIgualdat Kòrsou, FOKO en Curaçao Gay Pro – bereidden het wetsvoorstel voor. 

Afgelopen maandag werd het wetsvoorstel ingediend bij de voorzitter van de Staten, maar voordat het daar in behandeling genomen kan worden, gaat het nu eerst naar de Raad van Advies om gecontroleerd te worden. Dat zal drie tot vijf maanden in beslag nemen.

Niet vanzelfsprekend

“Dit onderwerp ligt heel gevoelig in de samenleving en in het parlement. Veel parlementariërs zijn bang dat ze wanneer ze dit wetsvoorstel steunen, ze kiezers zullen kwijtraken. Vandaar dat dit geen populair onderwerp is”, zegt Mc. William in het Antilliaans Dagblad. “Maar of het wetsvoorstel er door komt of niet, dit biedt wel de mogelijkheid om de discussie op gang te brengen.”

Europese Hof voor de Rechten van de Mens

Met dit wetsvoorstel zet Curaçao volgens Igualdat Kòrsou ook een flinke stap vooruit in de strijd tegen LGBTI-discriminatie, wat strijdig is met de huidige Staatsregeling van Curaçao, de Grondwet van het Koninkrijk, uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en de vele internationale verdragen waar Curaçao aan deelneemt.

Geen religieus huwelijk

Igualdat Kòrsou benadrukt dat deze wet niet toornt aan het religieus huwelijk en aan het huwelijk van echtparen die al op traditionele wijze zijn getrouwd bij de Burgerlijke Stand, maar dat het de weg opent voor holebikoppels om te genieten van de rechten en plichten verbonden aan een burgerlijk huwelijk. 

Dit klopt ook met het beginsel van de scheiding van Kerk en Staat, wat de basis is voor de Grondwet, de wetten en het democratisch stelsel van Curaçao.

Voorgeschiedenis

In 2017 hield huidig minister-president Eugene Rhuggenaath een al een toonangevende toespraak tijdens de opening van Curaçao Pride. Daarin riep de premier op tot meer LGBTI-acceptatie in een inclusieve samenleving waarin iedereen zich maximaal kan ontplooien en zichzelf kan zijn.

Curaçao?

Curaçao is een eiland in de zuidelijke Caraïbische Zee, voor de kust van Venezuela. Samen met het onbewoonde Klein Curaçao is Curaçao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Tot 10 oktober 2010 was het een eilandgebied en het grootste eiland van de Nederlandse Antillen.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: