Transgenders mogen in België geen bloed meer geven

Transgenders mogen in België geen bloed meer geven. Op de vragenlijst van het Rode Kruis staat ook de vraag of de kandidaat-bloeddonor van geslacht is veranderd. Is dat het geval, mag die geen bloed doneren.

Het Rode Kruis stelt dat het een voorzorgsmaatregel is. “Er is nog te weinig bewijs dat hun gift 100% veilig is”, klinkt het in De Morgen. De maatregel ging van kracht op 29 april.

Veiligheid

Veiligheid primeert voor het Rode Kruis. Voor de patiënt maar ook voor de donor. En dat kan de organisatie niet garanderen. 

“We kennen de biologische parameters van iemand die man is en iemand die vrouw is. Zo mag een man in centiliter meer bloed geven dan een vrouw. Bij een persoon in transitie is het moeilijk na te gaan hoe zij anatomisch en fysiologisch in elkaar zitten. Ze zijn niet 100% man, niet 100% vrouw. Hoe moeten we ze definiëren? Daar moet zekerheid over bestaan”, zegt woordvoerster Ine Tassignon.

Tijdelijk (?)

Tassignon benadrukt dat bloed van transgenders “geen slecht bloed is”. Maar er is te weinig kennis. Mocht bloeddonatie voor donor en ontvanger veilig blijken, wordt het verbod opgeheven.

Hiv

Transgender Infopunt (TIP) werkt samen met het Rode Kruis over de kwestie. 

TIP wijst op een ander risicofactor: hiv. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt transgenders als een van de vijf risicogroepen voor hiv. De anderen zijn mannen die seks hebben met mannen (MSM), personen in gesloten centra, zij die drugs injecteren en sekswerkers. 

TIP krijgt vragen van transgenders over bloeddonatie. “Patiënten voelen zich gediscrimineerd”, zegt prof. dr. Joz Motmans.

Hij wijst erop dat de discrepantie tussen lichaam en geslachtsregistratie de situatie complex maakt voor het Rode Kruis. 

“Hun argument dat men niet zou weten hoeveel bloed er gegeven mag worden, is wel achterhaald. Want al na drie maanden hormonale behandeling heeft iemand de hoeveelheid rode bloedcellen passend bij zijn of haar nieuwe geslacht.”

Beeld: Wikipedia
Bron: De Morgen

%d bloggers liken dit: